SUA acuză China de GENOCID împotriva uigurilor din Xinjiang
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
sua acuza china de genocid impotriva uigurilor din xinjiang
sua acuza china de genocid impotriva uigurilor din xinjiang
Un raport al unei comisii a Congresului din Statele Unite acuză Republica Populară Chineză că a comis un genocid împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang.

China a comis „genocid” în tratarea uigurilor și a altor musulmani minoritari din regiunea Xinjiang, a declarat într-un nou raport o comisie bipartiziană a Congresului Statelor Unite. Comisia executivă a Congresului pentru China (CECC) a spus că au apărut noi dovezi în ultimul an privitoare la „crimele împotriva umanității - și posibil genocidul - care s-a produs”.

China a fost condamnată de comunitatea internațională pentru înființarea de complexe în Xinjiang pe care le descrie drept „centre de formare profesională” pentru a elimina „extremismul” și a oferi oamenilor noi competențe, în timp ce alte state au spus că e vorba de lagăre de concentrare. Organizația Națiunilor Unite spune că cel puțin un milion de uiguri și alți musulmani au fost reținuți în Xinjiang.

Beijingul neagă acuzațiile

Liderii comunităților religioase, grupurile activiste, dar și alți oameni au declarat că acolo au loc crime împotriva umanității, inclusiv genocidul. Beijingul neagă acuzațiile de abuz. Raportul CECC a cerut o „determinare oficială a SUA dacă se comit atrocități” în Xinjiang și o astfel de determinare este necesară în termen de 90 de zile de la adoptarea legislației SUA, la 27 decembrie.

Secretarul de stat Mike Pompeo, în ultimele sale zile în funcție, înainte ca președintele ales Joe Biden să-l succede pe președintele Donald Trump, pe 20 ianuarie, a luat o hotărâre în acest sens. Copresedintele CECC, reprezentantul democrat Jim McGovern, a numit acțiunile Chinei de limitare a drepturilor omului drept „șocante și fără precedent” și a îndemnat Congresul și noua administrație Biden să ceară explicații Beijingului, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel