Data publicării:

SUA acordă alte 800 de milioane de dolari pentru a susține Ucraina

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Statele Unite vor acorda un nou pachet de asistență Ucrainei în valoare de 800 milioane dolari.

Subsecretarul pentru politica de apărare din SUA, Colin Kahl, a anunţat că SUA vor acorda un nou pachet de asistenţă militară Ucrainei, care include, printre altele, muniţie cu dispersie, potrivit Rador.

“Este vorba despre proiectile de 155 mm şi 105 mm (…). Pachetul include şi rachete pentru sistemele Patriot şi Himars”, a afirmat el într-un briefing la Pentagon. De asemenea, SUA vor livra Ucrainei vehicule de luptă ale infanteriei Bradley şi vehicule blindate Stryker. Kahl a confirmat că şi muniţiile cu dispersie vor fi incluse în ajutorul livrat.

Ce rol are decizia

 

Potrivit lui Kahl, prin această decizie, Statele Unite şi partenerii săi vor putea asigura armatei ucrainene muniţie pentru mai multe luni. În acest timp, a spus el, Occidentul va avea timp să crească producţia de altă muniţie. Pentagonul a precizat într-o declaraţie că SUA vor livra Ucrainei 32 de Bradley şi acelaşi număr de Stryker.

Lista armelor transferate include şi rachete aer-aer AIM-7, MANPADS Stinger, arme antitanc, echipamente de deminare. Documentul mai precizează că de fapt calibrul muniţiilor cu dispersie transferate este de 155 mm. Potrivit Pentagonului, citat de Agenţia Interfax, din februarie 2022, Statele Unite au furnizat Ucrainei arme şi echipamente din stocurile sale în valoare de peste 15 miliarde de dolari.

Joe Biden apără decizia privind bombele cu fragmentare

 

Preşedintele american Joe Biden şi-a apărat “decizia foarte dificilă” de a oferi Ucrainei bombe cu dispersie, care au un istoric de ucidere a civililor. Preşedintele a spus că i-a luat “un timp să fie convins să o facă”, dar a acţionat pentru că “ucrainenii rămân fără muniţie”.

Liderul Ucrainei a salutat mişcarea “oportună”, în timp ce un reprezentant al Moscovei a criticat “cinismul” Washingtonului. Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 120 de ţări. Biden a declarat vineri într-un interviu pentru CNN că a vorbit cu aliaţii despre decizie, care vine înaintea summitului NATO din Lituania de săptămâna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel