SUA: Curtea Supremă respinge o hartă electorală care reducea influenţa votului alegătorilor de culoare în Virginia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Curtea Supremă a SUA a decis că o hartă electorală acuzată că diminuează influenţa votului alegătorilor de culoare nu va putea fi utilizată la scrutinele prevăzute în toamnă în Virginia, un stat-cheie din estul ţării, transmite AFP.

Pentru a evita orice acuzaţie de părtinire, Curtea Supremă nu s-a pronunţat asupra fondului dosarului, dar a decis luni, cu o mică majoritate, că parlamentul local, aflat la originea sesizării, nu avea legitimitatea de a face acest lucru.

Hotărârea instanţei supreme lasă astfel în vigoare decizia unui tribunal care ordonase retrasarea unei noi hărţi înaintea alegerilor de pe 5 noiembrie. Acest tribunal stabilise că harta trasată în 2011 de parlamentul cu majoritate republicană concentrase electorii de culoare în câteva circumscripţii pentru a le diminua influenţa în celelalte.

Miza este una importantă într-o ţară unde alegătorii de culoare votează majoritar pentru Partidul Democrat, în timp ce albii au mai mult tendinţa de a-i susţine pe republicani. În Virginia, aproximativ 20% dintre alegători sunt afroamericani. Decizia de luni a Curţii Supreme le retrage aşadar un avantaj republicanilor, care ar putea pierde parlamentul, unde au doar o majoritate foarte redusă. De partea cealaltă, democraţii au handicapul unei polemici în jurul guvernatorului Ralph Northam, suspectat că ar fi pozat în tinereţe într-o fotografie cu conţinut rasist.

Metoda decupajului electoral, aşa-numitul 'gerrymandering', este o veche practică a partidelor americane pentru a-şi asigura un avantaj în alegeri. În trecut, Curtea Supremă a mai stabilit că decupajul electoral pe baze etnice contravine Constituţiei, dar a refuzat să se pronunţe cu privire la hărţile trasate pe baza etichetelor politice ale alegătorilor. În SUA, cetăţenilor li se cere să se înregistreze ca democraţi sau republicani, iar numeroase hărţi electorale sunt trasate în funcţie de aceste date.

Curtea Supremă urmează să anunţe în scurt timp o decizie cu privire la acest subiect cu mari mize politice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel