Sturgess, victima colaterală a otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu Noviciok. Regatul Unit începe o anchetă publică
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 10 Martie 2022, 19:10
WhatsApp
Sturgess, victima colaterală a otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu Noviciok. Regatul Unit începe o anchetă publică / Foto: Pixabay, de Arek Socha
Sturgess, victima colaterală a otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu Noviciok. Regatul Unit începe o anchetă publică / Foto: Pixabay, de Arek Socha
Regatul Unit începe o anchetă publică asupra morții lui Dawn Sturgess, o victimă colaterală a otrăvirii cu Noviciok.

Ancheta publică britanică asupra morţii lui Dawn Sturgess, victimă colaterală a otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu Noviciok în 2018, va fi deschisă într-o săptămână, a anunţat joi guvernul britanic, informează Agerpres, citând AFP.

În pofida concluziilor Londrei în acest sens, Moscova a negat întotdeauna orice implicare în această afacere în care trei agenţi ai serviciilor de informaţii ruse au fost inculpaţi în ancheta penală britanică şi se află sub incidenţa unor mandate de arestare.

VEZI ȘI: Otrăvire Serghei Skripal. Trei cetăţeni ruşi, inculpaţi în Marea Britanie. Mandat european de arestare pe numele lor

Când va începe ancheta publicăPrezidată de fostul magistrat al Curţii Supreme, Anthony Hughes, ancheta publică va începe oficial pe 17 martie, în plină invazie rusă în Ucraina. Cu toate acestea, nici data, nici locul primei audieri nu sunt deocamdată cunoscute.

"Aceasta este o etapă importantă pentru ca familia lui Dawn Sturgess să poată obţină răspunsurile de care are nevoie", a declarat ministrul britanic de interne Priti Patel.

VEZI ȘI: LISTA MORȚII lui Vladimir Putin. "Dușmanii" liderului de la Kremlin, împușcați sau otrăviți cu Noviciok și Poloniu

Cine a fost Dawn SturgessÎn vârstă de 44 de ani, Dawn Sturgess, mamă a trei copii, a murit pe 8 iulie 2018 după ce a atins ceea ce ea credea că este un parfum, dar care în realitate era Noviciok, un agent neurotoxic ce se afla într-un flacon luat de pe jos de iubitul ei la Amesbury, sudul Angliei.

Otrăvit cu Noviciok, fostul agent dublu Serghei Skripal a fost găsit cu fiica sa Iulia, ambii inconştienţi, pe o bancă dintr-un oraş de lângă Salisbury şi ambii au fost spitalizaţi în stare gravă.

Caz similar cu cel al lui Alexei Navalnîi, otrăvit și el cu NoviciokEi au supravieţuit şi trăiesc de atunci sub protecţie. Acest caz a provocat expulzări reciproce de diplomaţi între Rusia şi Occident, expulzări fără precedent după Războiul Rece.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, astăzi în închisoare în Rusia, a supravieţuit la rândul său unei otrăviri în august 2020, otrăvire comisă cu un produs de tip Noviciok.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?