Data actualizării:
Data publicării:

Studiul care detaliază emisiile uriașe rezultate după invazia Ucrainei de către Rusia

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Estimarea de 175 de milioane de tone era echivalentul emisiilor anuale produse de 90 de milioane de mașini sau de întreaga Olanda într-un an, a spus raportul.

Invazia Rusiei în Ucraina a cauzat direct sau a dus la emiterea a 175 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, conform unui raport comun publicat joi, 13 iunie.

Raportul, publicat de Ministerul Mediului din Ucraina și ONG-uri de mediu, a afirmat că estimarea lor include atât emisiile care au fost eliberate, cât și cele care ar fi produse în timpul lucrărilor de reparație după distrugerile cauzate de invazia din februarie 2022.

Acesta a enumerat câteva dintre principalele activități generatoare de carbon cauzate de lupte.

„Miliarde de litri de combustibil folosiți de vehicule militare, aproape un milion de hectare de câmpuri și păduri incendiate, sute de structuri petroliere și de gaze aruncate în aer și cantități uriașe de oțel și ciment utilizate pentru a fortifica sute de kilometri de linii de front,” a spus raportul.

Estimarea de 175 de milioane de tone era echivalentul emisiilor anuale produse de 90 de milioane de mașini sau de întreaga Olanda într-un an, a spus acesta.

Războiul lansat de Moscova a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat milioane, dar a cauzat, de asemenea, daune ecologice uriașe, pe măsură ce două armate se angajează în cel mai mare război terestru european din ultimii 80 de ani.

Raportul, care încearcă să cuantifice amprenta de carbon a războiului, a fost realizat în cooperare de Ministerul Mediului din Ucraina și cercetători în domeniul climei din Ucraina și alte țări.

Raportul a utilizat o măsură numită Costul Social al Carbonului pentru a calcula costul financiar aproximativ al emisiilor suplimentare.


„Totalul daunelor climatice pe care Federația Rusă le-a cauzat după 24 de luni de război se ridică la peste 32 de miliarde de dolari,” a spus acesta.

Raportul a afirmat că emisiile de război ar putea fi împărțite aproximativ în trei treimi: activitatea militară, oțelul și betonul necesare pentru reconstrucția infrastructurii avariate, iar ultima treime fiind formată din mai mulți factori diverși, inclusiv incendii și mișcarea populației.

„În primele luni ale războiului, majoritatea emisiilor au fost cauzate de distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile, necesitând un efort mare de reconstrucție postbelică,” a spus raportul.

„Acum, după doi ani de război, cea mai mare parte a emisiilor provine dintr-o combinație de lupte, incendii de peisaj și daune aduse infrastructurii energetice.”

Activitatea militară a fost responsabilă pentru 51,6 milioane de tone de emisii echivalente de CO2, a spus raportul.

Majoritatea acestei cifre, 35,2 milioane de tone de emisii echivalente de CO2, a fost cauzată de consumul de combustibil al armatei ruse, cu încă 9,4 milioane de tone provenind din utilizarea combustibilului de către armata ucraineană.

Printre cei mai mari consumatori de combustibil din lume, armatele mondiale reprezintă 5,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, conform unei estimări din 2022 realizată de experți internaționali.

Conform raportului, războiul a crescut semnificativ frecvența incendiilor de peisaj în zonele afectate.

Acesta a spus că un milion de hectare de teren au fost pârjolite de 27.000 de incendii legate de război, cauzând daune atmosferice echivalente cu 23 de milioane de tone de CO2.

Raportul a calculat, de asemenea, că închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei și a unor părți din Rusia, precum și restricțiile asupra utilizării spațiului aerian rusesc de către anumite companii aeriene, au creat peste 24 de milioane de tone de emisii suplimentare de CO2.

„Restricțiile sau precauția au golit în mare măsură cerul deasupra a aproximativ 18 milioane km2 din Ucraina și Rusia, adăugând ore călătoriilor între Europa și Asia care consumă combustibil suplimentar,” a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel