Studiu TULBURĂTOR. Amazonia ar putea deveni savană
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Amazonia
Amazonia
Un studiu recent atenționează asupra faptului că Amazonia ar putea deveni o savană. Iată ce au descoperit cercetătorii.

O mare parte din Amazonia ar putea fi pe punctul de a-și pierde natura distinctă și de a trece de la o pădure tropicală cu baldachin închis la o savană deschisă cu mult mai puțini copaci, ca urmare a crizei climatice, avertizează cercetătorii.

Pădurile tropicale sunt extrem de sensibile la schimbările regimului pluviometric și la nivelurile de umiditate, iar incendiile și secetele prelungite pot duce la pierderea copacilor și trecerea la un amestec de pădure și pășuni asemănător unei savane. În Amazon, astfel de schimbări erau cunoscute ca fiind posibile, dar se credea că se află la mai multe decenii.

Potrivit studiului publicat în revista Nature Communications, până la 40% din pădurea tropicală amazoniană existentă se află pe punctul de a deveni o imensă savană. Autorii precizează că odată pornit procesul, cu greu va mai putea fi gestionat spre o revenire la situația inițială. Pădurile tropicale susțin o gamă mult mai mare de specii decât savana și joacă un rol mult mai mare în absorbția dioxidului de carbon din atmosferă.

Care sunt problemele?

Aproximativ 40% din pădurea amazoniană se află sub un regim pluviometric aflat sub limita normală, ceea ce poate favoriza transformarea sa în savană, potrivit studiului, pe baza modelelor și datelor computerizate. 

Anul trecut, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost avertizat că distrugerea continuă a Amazonului de către incendii și tăietorii de lemne va aduce regiunea mai aproape de un punct în care pădurea tropicală ar putea să se transforme în savană. Incendiile din acest an din Amazonia sunt cele mai grave din ultimii zece ani, cu o creștere cu 60% a răspândirii în comparație cu anul trecut.

Arie Staal, autorul principal al studiului, a declarat că ecologia pădurilor tropicale înseamnă că, deși produc în mod eficient propriile precipitații autosustenabile în climatul potrivit, sunt predispuse, de asemenea, să dispară din cauza schimbărilor climatice majore, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel