Studiu: Sportul extrem poate fi dăunător pentru inimă
Practicarea unor exerciţii fizice extreme, cum ar fi antrenamentele pentru un maraton, pot afecta inima. Aceasta este concluzia relevată de un studiu realizat cu 40 de sportivi de înaltă performanţă din Australia. Muşchii inimii se întind mai mult decât este normal. Deşi majoritatea sportivilor îşi revin după o săptămână, cinci dintre ei rămân cu leziuni permanente.
Autor: Anca Murgoci
Experţii au explicat în revista European Heart Journal că aceste modificări la nivelul inimii pot crea aritmii. Ei au adăugat faptul că această interpretare nu trebuie să aibă conotaţii negative. Sportul de perfomanţă este considerat sănătos. Atleţilor le este recomandat să combine antrenamentele rezonabile din punct de vedere al efortului cu odihna, astfel încât să fie îmbunătăţite funcţiile muşchilor inimii.
Directorul medical al maratonului din Londra, profesorul Sanjay Sharma, consideră că studiul este interesant, dar că problema trebuie investigată mai amplu. El declară „părerea mea este că sportul extrem nu provoacă daune sănătăţii cardiace. Cu toate acestea, nu cred că 11 ore pe zi de antrenament fac bine pentru organismul uman”.
Experţii consideră că oamenii nu trebuie să fie speriaţi în acest sens. Nu trebuie să uităm beneficiile pe care le aduce practicarea unui sport. Potrivit BBC Mundo, pentru a putea susţine că sportul extrem afectează inima, trebuie să se realizeze mai multe cercetări.
Pentru studiu, atleţii au fost investigaţi înainte cu două săptămâni de competiţie, imediat după desfăşurarea acesteia şi o săptămână mai târziu. După competiţie, au apărut modificări la nivelul inimii. Ventriculul drept era dilatat şi nu funcţiona în manieră optimă. Nivelul substanţei chimice cunoscute sub numele de BNP (produsă de inimă) a crescut excesiv. După o săptămână, cei mai mulţi dintre atleţi şi-au recuperat starea cardiacă pe care o aveau înainte de maraton. Cu toate acestea, cinci dintre ei au rămas cu modificări ale ţesutului cardiac.
Citește şi:STUDIU: Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul cardiovascular şi a atacurilor cerebraleFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News