Data actualizării:
Data publicării:

Studiu realizat pe șoareci. O singură injecție a provocat o remisiune de lungă durată a astmului

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre studiul realizat pe șoareci care vizează astmul.

O terapie promițătoare a fost dezvoltată de o echipă chineză de oameni de știință folosind celule imunitare modificate genetic. Acestea au arătat că induc o remisiune de lungă durată a astmului la şoareci în urma administrării unei singure injecţii.

Cea mai răspândită boală respiratori, astmul, afectează aproximativ 300 de milioane de persoane și provoacă peste 250.000 de decese anual.

Pentru a le oferi pacienţilor o ameliorare durabilă a simptomelor printr-o singură administrare de medicamente, inovatorii din domeniul farmaceutic fac progrese în dezvoltarea unui tratament cu durată lungă de acţiune.

Studiul cercetătorilor chinezi, publicat luni în revista Nature Immunology, a raportat un rezultat încurajator al unui experiment realizat pe animale, în care o singură perfuzie cu celule imunitare modificate genetic a dus, în cazul şoarecilor, la o reprimare susţinută a inflamaţiei pulmonare şi la ameliorarea simptomelor astmatice, fără niciun regim de condiţionare.

Celule T cu receptor de antigen chimeric (CAR-T) au fost modificate de cercetătorii de la Universitatea Tsinghua pentru a ținti și a eradica eozinofilele, un tip de celule albe din sânge care joacă un rol important pentru pacienţii cu astm.

Terapie folosită deja în tratamentul cancerului

În tratamentul cancerului a fost folosită deja terapia CAR-T. Aceasta se bazează pe recoltarea unor celule imunitare, denumite celule T, din sângele unui pacient şi, apoi, modificarea lor genetică în laborator pentru a produce structuri speciale numite receptori antigenici chimici (CAR) pe suprafaţa lor.

Apoi, celulele T modificate sunt reintroduse în corpul pacientului, unde noii receptori ai celulelor le permit acestora să recunoască și să se agațe de celulele canceroase pentru a le neutraliza.

Celulele modificate în noul studiu au arătat o funcționalitate susținută timp de cel puțin un an și ele pot, de asemenea, să prevină inflamația la nivelul căilor respiratorii, conform agenției Xinhua, citată de Agerpres.

Cercetătorii din China au precizat că aceste date arată că astmul ar putea fi împins în remisiune pe termen lung printr-o singură doză de celule CAR-T cu durată lungă de viaţă, dar această terapie potenţială necesită încă teste clinice suplimentare pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea sa la pacienţi umani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel