Data publicării:

Studiu: Rasa unui câine nu îi determină caracterul

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Temperamentul unui câine - agresiv, liniștit, prietenos cu copiii sau nu - se spune că depinde de rasa sa. Potrivit unui studiu, acest lucru nu este adevărat.

Alegeri prezidentiale 2024

Rasa căreia îi aparține un câine îi afectează caracterul și comportamentul? S-ar spune da: sunt rase considerate mai agresive si deci care trebuie tratate cu grijă, altele mai calme si potrivite, de exemplu, pentru viața într-o familie cu copii, potrivit Focus.

Rasa unui câine, conform cercetărilor efectuate de Universitatea din Massachusetts Chan Medical School, are o influență minimă asupra caracterului său, care este determinat mai degrabă de mediul în care crește animalul, vârsta, sexul și alți factori.

 Studiul a implicat 2.155 de câini de rasă pură și non-pură ale căror genomuri au fost comparate în căutarea unor variații ale anumitor gene asociate cu comportamentul. Aceste date au fost combinate cu cele ale altor 18.385 de exemplare colectate într-o bază de date open source numită Arca lui Darwin.

Acest studiu a permis echipei de cercetare să identifice 11 loci genetici diferiți asociați cu comportamentul și caracterul animalelor și care au o caracteristică cheie pentru acest studiu: sunt (aproape toți) prezenți la toți câinii, indiferent de rasă.

Fiecare câine are propriul său caracter, dar această variabilitate depinde doar pentru 9% de rasă; restul de 91% este în schimb legat de alți factori: mediul în care crește câinele, vârsta lui, chiar și sexul său. 

Acel 9% este legat în special de o caracteristică specifică, adică capacitatea de a se supune instrucțiunilor unei ființe umane (ceea ce în engleză se numește biddability ): conform studiului, este singura trăsătură comportamentală a câinilor care depinde direct de rasa.

Toate celelalte fațete ale caracterului celor mai buni prieteni ai noștri s-au născut de-a lungul a mii de ani de evoluție de la lup sălbatic la câine domestic și, prin urmare, au rădăcini mult mai vechi decât rasele moderne (care au început să fie selectate abia în ultimele două secole).

Aceasta înseamnă, printre altele, că trebuie regândite toate legile care te împiedică să deții anumite rase pentru că ar trebui să aibă un comportament care nu este compatibil cu viața de familie, și că nu există rase „periculoase”, ci doar exemplare prost educate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel