Data publicării:

Netanyahu îl concediază pe ministrul apărării Yoav Gallant, declanșând proteste în Israel

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Demonstranții din Tel Aviv și din fața casei premierului condamnă demiterea lui Gallant.

Alegeri prezidentiale 2024

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a demis pe ministrul apărării, Yoav Gallant, considerat de numeroși aliați internaționali ai Israelului drept un factor de echilibru față de elementele de extremă dreapta din coaliția guvernamentală, declanșând proteste în întreaga țară.

Netanyahu a declarat într-un mesaj video, marți seară, că au apărut „diferențe semnificative în gestionarea luptei” din Gaza.

Decizia a generat proteste în toată țara

„În plin război, este necesară o încredere deplină între prim-ministru și ministrul apărării... În ultimele luni, această încredere dintre mine și ministrul apărării a fost afectată”, a spus el. Decizia a generat proteste în toată țara.

Israel Katz, un coleg de partid din Likud care ocupă momentan funcția de ministru de externe, îl va înlocui pe Gallant. Liderul partidului de centru-dreapta New Hope, Gideon Saar, care s-a alăturat din nou coaliției lui Netanyahu în septembrie, va prelua funcția de ministru de externe.

Katz a postat pe X: „Vom colabora pentru a conduce sistemul de securitate către victorie împotriva dușmanilor noștri și pentru a atinge obiectivele războiului: readucerea tuturor celor răpiți ca prioritate principală, distrugerea Hamasului în Gaza, înfrângerea Hezbollahului în Liban, limitarea agresiunii iraniene și revenirea locuitorilor din nord și sud la casele lor în siguranță.”

În câteva ore, mii de protestatari s-au adunat în centrul orașului Tel Aviv, bătând tobele și blocând principala autostradă a orașului. Aproximativ 1.000 de persoane au protestat în fața locuinței lui Netanyahu din Ierusalim, în timp ce demonstrații și blocaje rutiere au izbucnit și în alte zone ale țării, unele dintre acestea soldându-se, potrivit relatărilor, cu ciocniri între manifestanți și poliție.

În Tel Aviv, demonstranții au afișat pancarte cu sloganuri precum „Merităm lideri mai buni” și „Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”. Un protestatar purta cătușe și o mască cu chipul lui Netanyahu, iar alții aveau tricouri cu mesajul „Aduceți-i acasă acum!”, referindu-se la ostaticii din Gaza.

„Noi, protestatarii, credem că Gallant… este de fapt singura persoană normală din guvern”, a declarat Samuel Miller, un profesor de 54 de ani, criticând guvernul lui Netanyahu pentru deschiderea „de noi fronturi în războaie nejustificate”.

Netanyahu s-a aflat în dezacord cu Gallant de când coaliția sa actuală a preluat puterea la sfârșitul anului 2022, când ministrul apărării a fost singurul membru important al guvernului care s-a opus reformelor judiciare propuse, despre care criticii susțineau că reprezintă un regres democratic.

Pe parcursul a 13 luni de război în Gaza și a uneia în Liban, divergențele au crescut între cei doi

Demiterea lui era de mult așteptată. Pe parcursul a 13 luni de război în Gaza și a uneia în Liban, divergențele legate de strategie și de modul cel mai eficient de a aduce acasă ostaticii israelieni i-au pus frecvent în conflict pe cei doi. Factorul decisiv pare să fi fost eforturile lui Gallant din această săptămână de a impune serviciul militar comunității ultraortodoxe. Cele două partide ultraortodoxe din Knesset, aliați de lungă durată ai lui Netanyahu, se opun categoric acestei noi politici.

Într-o declarație de marți seara, Gallant a spus că demiterea sa a fost determinată de neînțelegerile privind recrutarea ultraortodocșilor, „obligația morală de a readuce ostaticii” și nevoia unei anchete complete pentru a învăța lecțiile atacurilor teroriste din 7 octombrie.

Gallant a respins public obiectivul frecvent repetat de Netanyahu de „victorie totală” asupra Hamas, susținând că succesul militar al Israelului a creat condițiile pentru un acord diplomatic. „Securitatea statului Israel a fost și va rămâne misiunea vieții mele”, a scris Gallant pe X, marți seară, la câteva minute după anunțul lui Netanyahu.

Forum-ul Familiilor Ostaticilor a emis o declarație prin care și-a exprimat profunda îngrijorare față de modul în care schimbarea bruscă ar putea afecta soarta celor 101 ostatici rămași în Gaza.

„Ne așteptăm ca noul ministru al apărării să prioritizeze un acord pentru ostatici și să colaboreze îndeaproape cu mediatorii și comunitatea internațională pentru a asigura eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, se precizează în declarație.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a declarat pe X că această măsură este „un act de nebunie” în plin război. „Netanyahu vinde securitatea Israelului și soldații armatei israeliene pentru o supraviețuire politică rușinoasă”, a spus el.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a cărui funcție ceremonială are rolul de a unifica țara, a numit demiterea „ultimul lucru de care Israelul are nevoie”.

Ministrul național al securității de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, l-a felicitat pe Netanyahu pentru demiterea lui Gallant. „Cu Gallant… victoria absolută nu poate fi atinsă – și premierul a făcut bine să-l înlăture”, a spus Ben-Gvir pe Telegram.

Sondajele arată că Gallant a fost constant cel mai popular membru al cabinetului lui Netanyahu

Yair Golan, liderul Democraților, un nou partid de stânga, a folosit rețelele sociale pentru a încuraja israelienii să iasă în stradă și să protesteze împotriva demiterii lui Gallant. Mii de israelieni au participat la demonstrații și greve spontane în martie pentru a se opune primei încercări a lui Netanyahu de a-l demite pe ministrul apărării, în contextul reformei judiciare. Reacția neașteptată l-a forțat pe premier să își retragă decizia și să amâne reforma până la următoarea sesiune a Knesset-ului.

Sondajele arată că Gallant a fost constant cel mai popular membru al cabinetului lui Netanyahu. General de rang înalt în armată înainte de a intra în politică, el era considerat pe plan intern și internațional o influență moderată asupra deciziilor lui Netanyahu. Procuratura Curții Penale Internaționale urmărește emiterea unui mandat de arestare pentru ambii, în legătură cu modul în care Israelul a gestionat războiul din Gaza.

Benny Gantz, un mare rival al lui Netanyahu, fost ministru al apărării și lider al partidului de centru-dreapta Uniunea Națională, s-a alăturat cabinetului de război al premierului, alături de Gallant, după atacul Hamas din 7 octombrie, dar a demisionat în iunie, afirmând că Netanyahu „ne împiedică să progresăm către o adevărată victorie”.

Gantz a descris măsura drept „politică pe seama securității naționale”.

Este posibil ca premierul să desființeze cabinetul de război și să revină la un model anterior în care problemele de securitate sunt discutate într-un forum restrâns înainte de a fi prezentate la ședințele obișnuite ale cabinetului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe l-a lăudat pe Gallant ca fiind un „partener important” și a declarat că SUA va „continua să colaboreze cu următorul ministru al apărării al Israelului”.

Totuși, un oficial american de rang înalt a declarat că există „întrebări serioase legate de motivele demiterii lui Gallant și de ce anume a determinat această decizie”, a raportat publicația israeliană Haaretz. Oficialul a declarat că decizia lui Netanyahu este „surprinzătoare” și „îngrijorătoare, mai ales în mijlocul a două războaie și în contextul pregătirii Israelului pentru a se apăra împotriva unui posibil atac din partea Iranului”.

În Gaza, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că speră ca cea mai mare evacuare medicală din teritoriu de la izbucnirea războiului o să înceapă miercuri, 113 pacienți grav bolnavi și răniți fiind așteptați să plece prin Israel pentru tratament în Emiratele Arabe Unite și România.

Aproximativ 14.000 de persoane au nevoie urgentă de îngrijiri medicale în afara Gazei, conform datelor OMS. Aproximativ jumătate suferă de răni grave cauzate de lupte, iar cealaltă jumătate de afecțiuni grave, precum cancerul.

Israelul a acordat permisiunea ca aproximativ 5.000 de persoane să părăsească Gaza din motive medicale la începutul războiului, dar doar 282 au reușit să facă acest lucru de când forțele israeliene au preluat controlul asupra punctului de trecere Rafah de la granița cu Egiptul în luna mai. Rafah a fost principala legătură a Gazei cu lumea exterioară de când Israelul și Egiptul au impus o blocadă asupra teritoriului după ce Hamas a preluat controlul asupra acestuia în 2007, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel