STUDIU: Ochii pot percepe lumina până la cinci ore după moarte. Ce înseamnă asta?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Michael Morse, de la Pexels
Fotografie creată de Michael Morse, de la Pexels
Oamenii de știință au reușit să reactiveze anumite celule din ochiul uman ridicând întrebări despre când se poate spune că neuronii au murit cu adevărat.

Întrebarea când mor celulele umane este una importantă pentru știința medicală, în parte, deoarece permite medicilor să știe când anumite organe pot fi transplantate.

Rinichii, de exemplu, pot rămâne viabili în afara corpului între 24 și 36 de ore în condiții adecvate conform băncii de țesuturi Donor Alliance. Se crede că țesuturile din sistemul nervos central își pierd potențialul de reutilizare rapid după ce circulația sângelui se oprește, dar oamenii de știință nu sunt prea siguri de ce sau care este potențialul de renaștere.

Pentru a afla, cercetătorii au folosit retine colectate atât de la oameni, cât și de la șoareci, după moartea acestora, pentru a afla când neuronii asociați cu vederea ar putea fi reînviați.

5 ore este perioada de timp în care celulele fotoreceptoare pot fi trezite

Ei au descoperit că ar putea „trezi” celule fotoreceptoare – celule care detectează lumina și ne permit să vedem –  într-un termen de până la cinci ore după moartea unui donator de organe. Aceste celule ar putea răspunde la lumină puternică, lumini colorate și chiar fulgerări foarte slabe de lumină.

Cercetătorii au descoperit că celulele fotoreceptoare nu au fost capabile să comunice cu alte celule din retină. Ei au stabilit că lipsa de oxigen a fost factorul critic care duce la această lipsă de comunicare, potrivit unui articol publicat de Newsweek.

Pentru a depăși această problemă, cercetătorii au spus că au făcut un efort pentru a studia ochii donatorului într-un timp relativ scurt fe la moartea acestuia - la mai puțin de 20 de minute după moarte - și au proiectat, de asemenea, o unitate specială de transport pentru a furniza ochilor oxigen și nutrienți.

Cu această abordare, ei au descoperit că ar putea face celulele retiniene să comunice în același mod în care fac în corpurile vii.

„Studiile anterioare au restabilit o activitate electrică foarte limitată în ochii donatorilor de organe, dar acest lucru nu a fost niciodată realizat în măsura în care am demonstrat-o acum”, a spus Frans Vinberg, om de știință al Moran Eye Center, într-un comunicat de presă al Universității din Utah. 

Rezultatele studiului  ar putea duce la potențiale noi terapii pentru bolile orbitoare

„Comunitatea științifică poate studia acum viziunea umană în moduri care pur și simplu nu sunt posibile cu animalele de laborator”, spune Vinber, adăugând: „Sperăm că acest lucru va motiva societățile donatoare de organe, donatorii de organe și băncile de ochi, ajutându-le să înțeleagă noile posibilități interesante pe care le oferă acest tip de cercetare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel