Studiu: Maghiarii din Transilvania plecați în străinătate nu vor să revină acasă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Proiectul privind Autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților
Proiectul privind Autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților
Potrivit unui studiu realizat recent, de Institutul "Bálványos", majoritatea maghiarilor din Transilvania care locuiesc în afara ţării au parte de condiţii de trai mai bune decât cele din România şi nu se pregătesc să se mute acasă în viitorul apropiat.

Sondajul “Maghiari transilvăneni prin lume 2020” a început în luna iunie, chestionarul online fiind completat de aproape 1800 de persoane, majoritatea din Germania, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, dar şi de câteva persoane care locuiesc în Noua Zeelandă, America de Sud şi Africa. Institutul “Bálványos” a subliniat că datele cercetării nu pot fi considerate reprezentative, dar oferă, totuşi, posibilitatea observării unor caracteristici ale modelului migraţional al maghiarilor din Transilvania.

Potrivit cercetării, pentru cei plecaţi din Secuime, cele mai populare destinaţii sunt Danemarca, Elveţia şi Germania, în timp ce din zona centrală a Transilvaniei se pleacă în primul rând în Statele Unite ale Americii, Olanda şi Suedia, din partea de nord-vest a României, în Israel, iar din zonele în care maghiarii trăiesc în etnosporă, în Canada.

Ce spun rezultatele studiului?

Majoritatea a respondenţilor (91%) consideră că are condiţii de trai mai bune decât cele pe care le-a avut în România, iar 72% au spus că sunt mult mai bune. În medie, respondenţii au vizitat România de 1,9 ori în ultimul an, în timp ce în Ungaria au fost de 2,7 ori. Maghiarii care au ales destinaţiile mai recente (Danemarca, Regatul Unit) vizitează mai des România, în timp ce cei care trăiesc în ţările de destinaţie mai vechi preferă Ungaria. Respondenţii urmăresc în primul rând ştirile din ţara în care trăiesc în prezent, acestea fiind urmate de ştirile din Ungaria, şi doar apoi de cele din România.

În același timp, majoritatea maghiarilor din Transilvania, care sunt răspândiţi peste tot prin lume, nu intenţionează să se mute în Ungaria sau în România, în viitorul apropiat, iar 59% dintre ei doresc să rămână în noua lor ţară. 23% dintre respondenţi au spus că intenţionează să se întoarcă în România, iar 12% vor să se mute în Ungaria. Realizatorii sondajului au clasat 6% dintre cei chestionaţi în rândul celora care nu sunt siguri unde ar dori să se întoarcă. Aceştia privesc atât România, cât şi Ungaria, ca posibile opţiuni pentru următorii câţiva ani.

Potrivit cercetătorilor, intenţia de a reveni şi relaţia cu cele două state sugerează faptul că dorinţa de întoarcere în România scade pe măsură ce timpul petrecut în străinătate creşte, iar numărul persoanelor care s-ar muta în Ungaria în cazul în care ar părăsi locul de reşedinţă actual creşte uşor.

Potrivit rezultatelor cercetării, maghiarii din Transilvania care locuiesc în diversele ţări din lume încearcă să se împrietenească în primul rând cu cetăţenii ţărilor-gazdă, şi doar apoi cu alţi maghiari din Transilvania sau din afara Transilvaniei, în timp ce atunci când au probleme, se bazează pe ajutorul ţării de reşedinţă, şi nu se aşteaptă la niciun ajutor de la autorităţile din România sau Ungaria, conform Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel