Urmărește emisiunea live
Studiu îngrijorător: Numărul cancerelor hepatice va creşte cu peste 55% până în 2040
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Studiu îngrijorător: Numărul cancerelor hepatice va creşte cu peste 55% până în 2040 / Foto: Pixabay, de PDPics
Studiu îngrijorător: Numărul cancerelor hepatice va creşte cu peste 55% până în 2040 / Foto: Pixabay, de PDPics
Numărul cancerelor hepatice va creşte cu peste 55% până în 2040, potrivit unui studiu.

Numărul persoanelor care dezvoltă sau mor din cauza unui cancer hepatic la nivel mondial va creşte cu peste 55% până în 2040, dacă nu se vor depune mai multe eforturi pentru a lupta împotriva acestei boli adesea prevenibile, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), relatează Agerpres, citând AFP.

Aproximativ 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic şi 830.200 au murit din cauza acestei boli la nivel mondial în 2020, se arată în studiul publicat joi de IARC, o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul la Lyon.

1,3 milioane de oameni vor muri de cancer hepatic până în 2040

În ritmul actual, 1,4 milioane de persoane vor fi diagnosticate şi 1,3 milioane vor muri de cancer hepatic până în 2040, potrivit analizei.

Aceasta ar reprezenta o creştere cu aproximativ 500.000, atât a numărului de cazuri, cât şi a numărului de decese pe an, "cu excepţia cazului în care se va obţine o scădere substanţială a numărului de cancere hepatice prin prevenirea primară", a declarat epidemiologul IARC Harriet Rumgay, autorul principal al studiului publicat în "Journal of Hepatology".

Potrivit studiului, cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului în 46 de ţări - şi se află în primele cinci în aproape 100 de ţări.

Unde sunt înregistrate cele mai multe decese din cauza cancerului hepatic

Cel mai mare numărul de cazuri şi de decese din cauza cancerului hepatic se înregistrează în Asia de Est şi de Sud-Est şi în Africa de Nord.

"Acest cancer poate fi prevenit în mare măsură dacă sunt depuse eforturi de control - principalii factori de risc fiind virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate şi afecţiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2", a declarat coautoarea studiului, Isabelle Soerjomataram, într-un comunicat.

Previziunea sumbră a studiului ilustrează necesitatea de a intensifica progresele în lupta împotriva hepatitei B şi C, care au fost stopate de pandemia de COVID-19, au mai spus cercetătorii, cerând mai multe vaccinări, testări şi tratament.

Harriet Rumgay a cerut, de asemenea, "măsuri pentru reducerea consumului de alcool al populaţiei şi pentru a reduce creşterea prevalenţei diabetului şi a obezităţii".

Dieta de care ar trebui să stai departe. Crește riscul de cancer

Uneori, poate fi greu să urmați recomandările nutriționiștilor, în ciuda ideilor și tendințelor noi în materie dietă. Nevoile alimentare ale fiecăruia sunt diferite, ceea ce înseamnă că dietele trebuie adesea să fie diverse și adaptate în funcție de nevoile individuale și de riscurile pentru sănătate.

Un studiu recent publicat în Gastroenterology a analizat dietele bogate în fibre fermentabile la șoareci și riscul asociat ale acestora de a dezvolta cancer la ficat. Cercetătorii au descoperit că riscul de a dezvolta cancer la ficat în rândul șoarecilor cu un defect congenital specific a fost substanțial atunci când au avut o dietă îmbogățită cu fibre fermentabile. Sângele acestor șoareci avea și un conținut ridicat de acizi biliari, scrie Medical News Today. Vezi mai mult AICI.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel