STUDIU. Infecția cu herpes ar putea fi declanșată de vaccinul împotriva COVID-19
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un studiu al oamenilor de știință din Israel a descoperit că infecția cu herpes ar putea fi declanșată de vaccinarea împotriva COVID-19. 

Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea determina apariția infecției cu herpes în cazuri extrem de rare și în anumite condiții. Din eșantionul de studiu de 491 de persoane, cinci subiecți au dezvoltat răni asociate herpesului după prima doză, iar un al șaselea după a doua doză. 

Rănile determinate de virusul herpes apar pe toată suprafața corpului și pot dăuna sistemului nervos. Experții Centrului Medical Sourasky din Tel Aviv și cei aparținând Centrului Medical Carmel din Haifa au determinat că pacienții predispuși la a dezvolta herpes sunt cei care suferă de boli reumatice inflamatorii autoimune. 

Cei șase pacienți care au dezvoltat rănile asociate herpesului suferă de boli autoimune reumatice și au sub 50 de ani. Riscul rămâne totuși extrem de scăzut, doar 1,2% din pacienții vaccinați având astfel de reacții adverse. 

Medicul coordonator al studiului, dr. Victoria Furer a declarat că vaccinul Pfizer nu poate fi cauza principală pentru această infecție ci doar declanșatorul. Aceasta a adăugat că înaintea vaccinării împotriva COVID-19, pacienții cu boli autoimune reumatice ar putea primi vaccinul împotriva herpes zoster. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel