Studiu: Furnicile adulte își oferă băuturi una alteia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Unele furnici, când sunt încă larve, secretă un lichid asemănător laptelui. Acest lichid este băut de întreaga colonie: un comportament neobservat până acum.

Fiecare societate are riturile sale de și sărbătorile sale colective, adesea legate de momente decisive în dezvoltarea unui individ. Și acest lucur nu se aplică doar oamenilor: furnicile, de exemplu, sărbătoresc trecerea la vârsta adultă oferind o băutură întregii colonii, inclusiv nou-născuților.

Este ceea ce reiese dintr-un studiu publicat în Nature și care documentează pentru prima dată existența acestei ”băuturi ritualice”, a cărei scop încă nu este cunoscut și, mai presus de toate, nu știam nimic în ciuda secolelor de studii asupra furnicilor și a altor insecte sociale.

Studiul, condus de etologul Orli Snir de la Universitatea Rockefeller, s-a născut aproape întâmplător. 

Snir studia de fapt efectele izolării sociale asupra furnicii Ooceraea biroi când a observat un comportament curios: adulții din colonie lingeau corpul pupelor, din care se scurgea un lichid cu aspect lăptos, care odată analizat s-a dovedit a fi un amestec de enzime digestive și resturi de cuticule (”învelișul exterior” al insectelor).

Orli Snir a început astfel să  studieze acest fenomen

A luat toate pupele și a uscat o parte din ele, îndepărtând astfel lichidul misterios. A izolat niște pupe neuscate și a constatat că acestea  s-au înecat în propriul lor fluid, fără ajutorul altor exemplare care  să îl lingă.

 Unele pupe încă umede au fost în schimb plasate într-un mediu nesteril, unde au fost afectate de o infecție fungică. Pe scurt: lichidul există pentru a fi lins, iar pentru a face acest lucru pupa are nevoie de ajutorul adulților.

Potrivit revistei Focus, echipa a mai observat și un alt detaliu fundamental. Producția de ”lapte” (să-i spunem așa pentru comoditate) are loc de fapt în ultima etapă de dezvoltare care face ca pupa să devină adult; în această perioadă, noi pupe ies din ouăle din colonie și au nevoie de atenție. 

Astfel cercetătorii au ajuns la concluzia că lichidul secretat de pupe este un instrument social, care creează o formă de dependență între furnicile adulte, pupele pe cale de maturizare și indivizii nou-născuți. 

Încă nu știm ce efecte are acest lichid și dacă ritualul de băut colectiv are o influență asupra structurii sociale a furnicilor, dar cercetătorii au descoperit că acest obicei nu este exclusiv Ooceraea biroi, ci este prezent la cel puțin alte cinci specii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel