Data publicării:
Studiu: Fericirea chiar trece prin stomac. Serotonina chimică este produsă în cea mai mare parte de intestin
Cercetătorii din domeniu au demonstrat că unele alimente au un efect pozitiv asupra sănătății mintale și asupra stării de spirit.
Mâncarea sănătoasă îmbunătățește nu numai sănătatea fizică, ci și sănătatea mentală. În timp ce știința s-a axat pe pierderea în greutate de ani de zile, în ultimii ani iese la iveală domeniul psihiatriei nutriționale, care studiază modul în care alimentele ne pot face creierul să se simtă mai bine și să îmbunătățească starea de spirit.
Legătura dintre intestin și creier începe în uter, deoarece ambele organe provin din aceleași celule din embrion și sunt apoi conectate prin nervul vag. În esență, schimbă mesaje chimice în ambele direcții și se afectează reciproc. Acesta este motivul pentru care anxietatea și stresul pot declanșa reacții puternice și chiar boli ale sistemului digestiv.
Serotonina chimică este produsă în cea mai mare parte de intestin
Serotonina chimică a creierului, care reglează starea de spirit, este, de asemenea, produsă în creier doar în proporție de 5%, în timp ce restul provine din intestin care apoi o stochează și o activează.
În caz de tristețe, proastă dispoziție sau depresie, una dintre cele mai grave greșeli este să te refugiezi în așa-numitele alimente reconfortante pe care mulți oameni le identifică drept înghețată sau burgeri. Potrivit experților, aceste alimente, deși oferă o combinație foarte gustoasă de grăsimi, zaharuri, sare și carbohidrați, de fapt tind să ne facă să ne simțim mai rău.
O echipă de la Universitatea din Minnesota a efectuat o serie de teste pentru a înțelege efectele reale ale acestor alimente.
Studiul
Într-un sondaj efectuat pe 67 de pacienți, toți cu o dietă săracă în fructe, legume sau fibre, aproximativ jumătate dintre pacienți au primit consiliere nutrițională pentru o dietă de tip mediteranean, precum și coșuri cu alimente care conțineau exemple de alimente și rețete, relatează Agrifood.
Restul grupului s-a întâlnit doar pentru a primi sprijin prietenos, dar nu s-a vorbit despre nutriție. La sfârșitul celor trei luni, grupul care a schimbat dieta a prezentat o îmbunătățire semnificativ mai mare a simptomelor depresiei, dintre care o treime a obținut remisie completă, comparativ cu doar 8% din grupul care a primit doar sprijin social.
Confirmările vin din Spania, unde cercetările au arătat că cei care urmează o dietă mediteraneană au un risc mai scăzut de depresie. Un aport crescut de fructe și legume într-o cercetare australiană a fost asociat cu o creștere a fericirii, satisfacției de viață și a bunăstării.
”Aproximativ 20% din tot ceea ce mâncăm ajunge la creier”
Acest lucru a fost susținut de Dr. Drew Ramsey, psihiatru și profesor clinic asistent la Colegiul Vagelos de Medici și Chirurgi de la Universitatea Columbia din New York, într-un interviu pentru New York Times.
Mineralele, inclusiv zincul, seleniul și magneziul, de exemplu, oferă baza activității celulelor și țesutului creierului, precum și pentru sinteza neurotransmițătorilor care afectează direct starea de spirit.
În schimb, fierul și vitamina B12 ajută organismul să producă serotonină.
”Creierul nostru a evoluat mâncând aproape orice pentru a supraviețui, dar știm din ce în ce mai mult că există o modalitate de a-l hrăni și de a îmbunătăți sănătatea mintală generală”, a spus dr. Ramsey.
Expertul a identificat unele alimente pentru care materia cenușie este deosebit de lacomă. Iată un rezumat al unei liste care le conține pe cele mai eficiente conform diverșilor experți.
Legume cu frunze
Toate sunt surse de fibre, precum și vitaminele C și A. Pe lângă salate, pot fi adăugate în supe, tocane, prăjite și smoothie-uri. O mică parte de alge este în schimb o sursă de iod, fibre, zinc și alți fitonutrienți.
Fructe și legume colorate
Creierul este alertat pozitiv de alimente colorate, preferând fructele și legumele vii: ardeii roșii, afinele, broccoli și vinetele pot afecta pozitiv inflamația, memoria, somnul și starea de spirit. Ar trebui inclus și avocado, deoarece este bogat în grăsimi sănătoase care favorizează absorbția fitonutrienților din alte legume.
Pește și fructe de mare
Sardinele, somonul (de preferință sălbatic) și codul sunt bogate în acizi grași omega-3. Fructele de mare, cum ar fi scoici și stridii, sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina B12, seleniu, fier, zinc și proteine.
Nuci, fasole și semințe
Ramsey recomandă, de asemenea, o ceașcă plină de nuci și semințe pe zi, inclusiv caju, migdale și semințe de dovleac, care pot fi o gustare grozavă în sine sau pot fi adăugate în mâncăruri gătite și salate. Nu uitați de leguminoase, precum fasolea neagră și roșie, năutul și lintea, pentru a fi incluse în supe, salate și tocănițe.
Condimente și ierburi
Unele condimente pot îmbunătăți echilibrul microbilor intestinali și chiar memoria, precum și pot reduce inflamația. Turmericul, de exemplu, poate avea efecte benefice asupra atenției și cogniției. Alte condimente sănătoase pentru creier sunt scorțișoara, rozmarinul, salvie, șofranul și ghimbirul.
Alimente fermentate
Alimentele fermentate afectează pozitiv inflamația. Acestea includ iaurt, varză murată, chefir, kombucha (o băutură de ceai fermentată) și kimchi (o garnitură tradițională coreeană făcută din varză și ridiche). Altele sunt miso, brânză de vaci, brânză Gouda și unele tipuri de oțet de mere.
Ciocolata neagră
Cei care consumă în mod regulat ciocolată neagră reduc riscul apariției simptomelor depresive cu 70%, deoarece este bogată în flavonoli, inclusiv epicatechina din cacao.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News