Studiu: Femeile gândesc mai bine și mai repede atunci când fac mișcare
Potrivit studiilor cercetătorilor americani, viteza de procesare mentală a femeilor poate beneficia, de fapt, mai mult decât bărbații de pe urma unui impuls al exercițiilor fizice, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta timp de cel puțin 15 minute pe săptămână.
Încetinirea vitezei de procesare a creierului este unul dintre aspectele cheie care duce la îmbătrânirea cognitive, spun cercetătorii americani într-un studiu publicat în National Library of Medicine. Capacitatea de a gândi mai repede ajută la planificare, la rezolvarea problemelor, la menținerea concentrării asupra sarcinilor și la capacitatea de a se angaja cu ușurință în conversații cu ceilalți. Mai mult, studiile arată că persoanele de sex feminin au o viteză mai mare de gândire decât indivizii de sex masculin, atunci când femeile au parte de activități fizice intense. Indiferent că mergi pe jos, ridici greutăți la sala de forță sau faci jogging lejer dimineața, în parc. „Am descoperit că o activitate fizică mai mare a fost asociată cu o rezervă mai mare de viteză de gândire la femei, dar nu și la bărbați”, a declarat autorul studiului Judy Pa, profesor de neuroștiințe la Universitatea din California, San Diego, Facultatea de Medicină, potrivit CNN.
Viteza de procesare mentală la ambele sexe a beneficiat și de activități cognitive, cum ar fi jocurile de cărți și cititul, potrivit studiului, publicat miercuri de Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie. „Participarea la mai multe activități mentale a fost asociată cu o rezervă mai mare de viteză de gândire atât pentru bărbați, cât și pentru femei”, a completat specialistul, care este co-director al studiului cooperativ al bolii Alzheimer la UC San Diego.
Motivul pentru care femeile îmbrătrânesc mai greu
Orice asociere pozitivă între activitățile cognitive și rezerva de memorie se aplică doar femeilor, a constatat studiul. Medicii au explicat motivul pentru care femeile îmbătrânesc mai greu decât bărbații. „Orice femeie care citește această poveste se poate simți împuternicită să preia controlul asupra sănătății creierului lor astăzi, rămânând activă fizic și angajată din punct de vedere cognitiv. În acest studiu, o creștere de două ori a activității fizice a fost echivalentă cu aproximativ 2,75 ani mai puțini de procesare a îmbătrânirii vitezei la femei. În plus, fiecare activitate cognitivă suplimentară a corespuns cu 13 ani mai puțini de îmbătrânire cu viteza de procesare în medie între femei și bărbați,”, a spus dr. Richard Isaacson, director al Clinicii de Prevenire a Alzheimer din Centrul pentru Sănătatea Creierului de la Colegiul Schmidt de la Facultatea de Medicină din Florida.
Sportul consolidează memoria și sporește puterea de învățare
Prin evaluarea performanței de memorie în urma unei sesiuni sportive, neurologii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) demonstrează că o sesiune intensivă de exerciții fizice de până la 15 minute pe bicicletă îmbunătățește memoria, inclusiv dobândirea de noi abilități motorii. Cum este posibil acest lucru? Prin acțiunea endocanabinoizilor, molecule despre care se știe că măresc plasticitatea sinaptică, notează doc.ro. Acest studiu, apărut în jurnalul științific Scientific Reports, evidențiază virtuțile sportului atât pentru sănătatea, cât și pentru educația unei persoane. Programele și strategiile școlare care vizează reducerea efectelor neurodegenerării asupra memoriei ar putea beneficia într-adevăr de acest aspect, sunt de părere oamenii de știință.
Multe persoane spun că, imediat după ce fac un exercițiu sportiv - în special o formă de mișcare de rezistență, cum ar fi alergatul sau mersul pe bicicletă - au o stare bună nu doar la nivel fizic, ci și psihic. Acest sentiment se datorează endocanabinoizilor, molecule mici produse de organism în timpul efortului fizic. Potrivit cercetătorilor, acestea circulă în sânge și traversează cu ușurință bariera hematoencefalică. Se leagă apoi de receptorii celulari specializați și declanșează acest sentiment de euforie. În plus, aceleași molecule se leagă de receptorii din hipocampus, principala structură a creierului pentru memorie și procesare. Dar care este legătura dintre sport și memorie? La această întrebare a intenționat să răspundă studiul de față.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News