Data publicării:

STUDIU: Facebook îți dezvăluie cât de materialist ești

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

În urma unui studiu, s-a constatat că persoanele materialiste folosesc reţeaua de socializare Facebook mai frecvent, mai intens, scrie Daily Mail.

Pentru cei materialişti, Facebook acționează mai mult ca un instrument care să-i ajute să-și atingă obiectivele. Adesea se compară cu ceilalți și îşi tratează prietenii virtuali drept „obiecte digitale”, notează sursa citată, potrivit unui nou studiu, care a cercetat sute de utilizatori Facebook în ceea ce privește activitatea socială a acestora, tendința spre materialism, obiectivitatea și instrumentalizarea prietenilor din Facebook.

Cercetătorii au descoperit că oamenii materialiști utilizează Facebook mult mai frecvent decât alții și cu o intensitate mai mare, ca o modalitate de a atinge obiectivele și de a se simți mai bine cu ei înșiși. Facebook oferă platforma perfectă pentru comparații sociale. „Și este liber, materialiştii iubesc uneltele care nu costă bani!", a spus autorul studiului, Phillip Ozimek.

În cadrul studiului, echipa a efectuat un sondaj online printre 242 de utilizatori Facebook, solicitând participanților să evalueze acordurile lor cu declarații precum „Postez fotografii", „Compar des cum mă descurc din punct de vedere social", „În ce măsură credeți că prietenii de pe Facebook sunt folositori pentru a vă atinge obiectivele?”. Apoi, au realizat un alt studiu cu un eșantion diferit, de data aceasta de 289 utilizatori Facebook.

Cel de-al doilea grup conținea mai puțini studenți decât primul și mai mulți bărbați. Răspunsurile din ambele eșantioane sugerează că materialiştii aveau mai multe șanse să compare propria lor viață cu cea a altor persoane.

Rezultatele, spun cercetătorii, subliniază modul în care platformele sociale media pot fi folosite diferit, în funcţie de utilizator.

[citeste si]

În cea mai mare parte, se spune că oamenii folosesc probabil site-uri precum Facebook pentru a se simți bine și pentru a-și atinge obiectivele. Dar unii ar putea să le folosească cu mai multe intenții dăunătoare. „Platformele sociale nu sunt atât de diferite de alte activități din viață - sunt instrumente funcționale pentru persoanele care doresc să-şi atingă diverse obiective, iar unele ar putea avea consecințe negative pentru ei sau pentru societate", a spus Ozimek. „Am descoperit că materialiştii își instrumentalizează prietenii, dar își ating și scopul de a se compara cu alții. Se pare că Facebook este ca un cuțit: poate fi folosit pentru a pregăti mâncare delicioasă sau poate fi folosit pentru a răni o persoană”, a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel