Studiu: Cum pot ochii să păcălească creierul
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 15 mai 2023, 19:52
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Sistemul vizual uman poate determina creierul să facă presupuneri inexacte cu privire la dimensiunea obiectelor din lumea înconjurătoare, a arătat un nou studiu.

Rezultatele studiului ar putea avea implicații pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi, cum ar fi şofatul, de exemplu. Cercetarea a fost publicată în revista PLOS ONE. Echipa de cercetători de la Universitatea din York și Universitatea Aston din Anglia a prezentat participanților fotografii cu scene de cale ferată la scară naturală, în care părțile superioare și inferioare ale imaginii erau estompate, precum și fotografii cu modele de cale ferată la scară mică, care nu erau estompate, potrivit EurekAlert.

Cum ne pot juca ochii feste

Participanții au fost rugați să compare fiecare imagine și să decidă care era scena „reală” a unei căi ferate la scară naturală. Rezultatele au arătat că participanții au perceput că trenurile reale neclare erau mai mici decât modelele. „Pentru ca noi să putem determina dimensiunea reală a obiectelor pe care le vedem în jurul nostru, sistemul nostru vizual trebuie să estimeze distanța până la obiect. Ca să ajungă la o înțelegere a mărimii absolute, aceasta poate să ia în considerare părțile din imagine care sunt neclare – un pic asemenea zonelor defocalizate pe care le produce un aparat de fotografiat – ceea ce implică un pic de matematică mai complicată care să ofere creierului cunoștințele despre scara spațială”, a declarat dr. Daniel Baker, de la Departamentul de Psihologie al Universității din York. Acesta a spus că studiul de față arată că putem fi păcăliți în estimările noastre privind dimensiunea obiectelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?