Data actualizării:
Data publicării:

Studiu: Consumul „moderat“ de alcool poate duce la afecțiuni cardiovasculare grave

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
După cum se știe, alcoolul băut în cantități mari are efecte destul de rele pentru sănătatea umană, însă, un nou studiu oferă informații îngrijorătoare și despre consumul „moderat“ de alcool.

Un nou studiu bazat pe un set imens de date din Regatul Unit sugerează că un consum moderat de alcool, mai mic decât cel recomandat în prezent în Marea Britanie, este asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare.

„Așa-numita curbă în formă de J a relației boli cardiovasculare-consum de alcool care sugerează beneficii pentru sănătate în urma consumului scăzut până la moderat de alcool este cel mai mare mit de când ni s-a spus că fumatul e sănătos”, spune fiziologul cardiovascular Rudolph Schutte de la Universitatea Anglia Ruskin. (ARU).

Problema, sugerează echipa de cercetători de la ARU și University College London, este că mulți oameni care nu consumă alcool nu beau din cauza stării de sănătate actuale și, prin urmare, atunci când au atacuri de cord sau alte probleme coronariene, acest lucru nu are legătură cu faptul că ei nu beau și nu sugerează că consumul unei cantități mici sau moderate de alcool este protector.

Studiu pe 350.000 de oameni

Cercetătorii au analizat datele de la Biobank din Regatul Unit de la 333.259 de consumatori de alcool și 21.710 de persoane care nu au băut niciodată alcool. Ei au analizat aproape șapte ani de date, notând de fiecare dată când unul dintre participanți a avut un eveniment cardiovascular, boală de inimă sau boală cerebrovasculară.

Echipa i-a exclus din studiu pe foștii băutori pentru a încerca să limiteze datele de la persoanele care ar fi putut înceta să bea din cauza sănătății lor actuale. În ciuda acestui fapt, cei care nu au băut niciodată au fost mai în vârstă, aveau un IMC mai mare, tensiunea arterială mai mare și erau mai puțin activi fizic decât cohorta care a consumat alcool.

Ce au descoperit cercetătorii?

Așadar, pentru a elimina acești factori de confuzie, echipa a comparat apoi pe cei care au consumat alcool moderat cu cei care au băut mai mult și a descoperit că vinul protejează minim împotriva bolii ischemice cardiace, dar nu a fost asociat cu alte probleme cardiovasculare.

Pentru alte băuturi alcoolice, cum ar fi berea și băuturile spirtoase, chiar și pentru persoanele care consumă mai puțin de 14 unități pe săptămână, care este numărul actual recomandat de băuturi săptămânale în ghidurile de sănătate din Regatul Unit (și echivalentul a 8 băuturi standard din SUA), rezultatele arată și mai rău.

„Băutorii de bere, cidru și băuturi spirtoase în special, chiar și cei care consumau puțin în timpul unei săptămâni au avut un risc crescut de a ajunge în spital printr-un eveniment cardiovascular care implică inima sau vasele de sânge”, a spus Schutte.

„Deși auzim multe despre băutorii de vin care au un risc mai scăzut de boală coronariană, datele noastre arată că riscul lor de a avea alte evenimente cardiovasculare nu este redus.”, a mai spus Schutte, conform ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel