Studiu CCIR. Îngrijorare uriașă în firme. Este prima dată când se întâmplă în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele Camera de Comerţ şi Industrie a României Mihai Daraban a participat la lansarea celei de-a treia ediții a studiului "Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei”, realizat de CCIR în parteneriat KANTAR TNS România.

Studiul a arătat că mediul de afaceri este mult mai preocupat, anul acesta, de ceea ce înseamnă disponibilitatea personalului calificat. Îngrijorarea lor a depășit îngrijorarea legată de fiscalitate, element care în anii trecuți domina clasamentul. Este un indicator care concentrează preocupările exprimate din ce în ce mai intens încă de la finalul anului 2016. Mihai Daraban a vorbit despre firmele care se confruntă cu dificultăți în a-și găsi personal calificat.  

"Pentru prima dată problemele cu forța de muncă au luat locul fiscalității ridicate. Ar fi trei soluții pe care noi le-am analizat. În primul, vorbim despre resetarea sistemului educațional românesc, dar suntem conștienți că este o chestiune rezolvabilă pe termen mediu și lung. Pe de altă parte, o relaxare a legislației care să permită importul de forță de muncă. Acest lucru se poate face pe termen scurt. Nu în ultimul rând, reanalizarea schemelor de ajutor social. Foarte mulți agenți economici semnalează că vin potențiali angajați care spun: 'până la urmă, mai bine stau acasă și trăiesc din ajutor social decât să muncesc'. Acest lucru trebuie schimbat și se poate face pe termen scurt. Cred că trebuie o resetare și la nivel de agenții județene de ocupare a forței de muncă care au devenit niște instituții de perpetuare a cursurilor de pregătire profesională și au interes mult mai mic în angajarea propriu-zisă, în trimiterea șomerului în câmpul muncii și mai mult de o continuare a cursurilor la nesfârșit", a zis Mihai Daraban la conferința de presă.

[citeste si]

Camera de Comerţ şi Industrie a României a lansat studiul privind "Percepţia mediului de afaceri asupra economiei". Studiul a fost comandat de CCIR şi realizat de KANTAR TNS România pe un eşantion de 501 de firme de la nivelul întregii ţări.

Consultați AICI studiul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel