Data publicării:
Studiu. Antidepresivele, efecte minime asupra depresiei
Cele mai multe medicamente antidepresive nu au un efect în a ameliora simptomele depresiei, spun cercetătorii, potrivit The Independent.
Cel mai mare studiu de acest gen a descoperit că majoritatea persoanelor care iau sertralină au observat un puțin sau deloc efect asupra simptomelor depresive, cum ar fi o stare de spirit scăzută, în primele șase-12 săptămâni de la administrarea medicamentului. Experții au spus că au fost „surprinși” de constatările legate de depresie, dar că este clar că medicamentele au ajutat la reducerea anxietății și ar trebui să fie în continuare prescrise de medicii de familie.
Studiul, publicat în jurnalul Lancet Psychiatry și condus de cercetătorii de la University College London (UCL), a fost realizat în chirurgii de tip GP în toată Anglia. În cadrul studiului au fost implicate 653 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, care au prezentat simptome depresive și care au fost împărțite în două grupuri. Primului grup i s-a administrat un medicament inactiv timp de 12 săptămâni, în timp ce celui de-al doilea grup i s-a administrat sertralină. Rezultatele au arătat că simptomele depresive au fost cu cinci la sută mai mici după șase săptămâni în grupul sertralină ceea ce nu a fost „o dovadă convingătoare” a unui efect.
Profesorul Glyn Lewis, șeful diviziei la University College London, Psihiatrie, cel care a condus studiul, a cerut un tratament mai bun pentru depresie. El a spus: „Antidepresivele funcționează, dar poate într-un mod diferit de modul în care ne-am gândit inițial. Acestea par să lucreze la simptome de anxietate mai întâi și, mai târziu, posibil asupra depresiei. Cu siguranță avem nevoie de tratamente mai bune pentru depresie. Avem nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu.”a declarat profesorul Glyn Lewis
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News