Studiu: Alcoolul prelungește viața
Un nou studiu arată că cei care consumă alcool în mod regulat au mai puține șanse să moară prematur decât cei care nu consumă deloc. Revista Time scrie că abstinența de la alcool poate duce la o viață mai scurtă comparativ cu cea a celor care beau alcool în mod consistent, dar moderat.
Autor: Ana-Maria Șinca
Sunteți surprinși? Studiul, foarte atent controlat, făcut pe indivizi cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani, s-a derulat pe parcursul a 20 de ani și a luat în considerare variabile de la statutul socio-economic la nivelul activității fizice. Cercetarea, condusă de psihologul Charles Holohan de la Universitatea Texas din Austin, a arătat că rata mortalității era mai mare în rândul indivizilor care fie nu au gustat alcool, au băut prea puțin sau au conumat prea mult alcool decât în cazul persoanelor care au băut moderat, de la un pahar la trei pahare pe zi.
Din cei 1.824 de participanți la studiu, doar 41% din cei care beau alcool moderat au murit prematur comparativ cu 69% din cei ce nu au consumat alcool deloc. În cazul persoanelor care au consumat prea mult rata mortalității premature a fost de 60%. Așadar, în ciuda riscului crescut la ciroză și alte tipuri de cancer, plus accidentele, dependența și proasta reputație asociată băutului excesiv, și cei care fac abuz au mai puține șanse să moară prematur decât cei are se abțin de la băutură.
O posibiliă explicație pentru aceste rezultate ale studiului este că alcoolul este un bun motiv de socializare, iar relații sociale strânse sunt esențiale pentru a-ți menține sănătatea fizică și mentală. Absitenții arată semne mai mari de depresie față de băutori, mai mult, ei nu beneficiază de efectele pozitive pe care consumul moderat de alcool le are pentru inimă și circulație (în special vinul roșu).
Cu toate că este important să consumi alcool în mod responsabil, acest studiu îți dă mână liberă la ridicat paharul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News