Studiu: 4 civilizații extraterestre ostile ar putea locui în Calea Lactee și ar putea invada Pământul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Studiu: 4 civilizații extraterestre ostile ar putea locui în Calea Lactee și ar putea invada Pământul  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Studiu: 4 civilizații extraterestre ostile ar putea locui în Calea Lactee și ar putea invada Pământul / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
4 civilizații extraterestre ostile ar putea exista în Calea Lactee, sugerează un nou studiu.

Calea Lactee găzduiește milioane de planete potențial locuibile - și aproximativ patru dintre ele ar putea adăposti civilizații extraterestre malefice care ar invada Pământul dacă ar putea, sugerează o nouă cercetare postată în baza de date preprintare arXiv.

Noua lucrare, care nu a fost încă revizuită de colegi, pune o întrebare ciudată: care sunt șansele ca oamenii să poată contacta o civilizație extraterestră ostilă care este capabilă să invadeze planeta noastră?

Pentru a răspunde la aceasta, singurul autor al studiului, Alberto Caballero – un doctorand în soluționarea conflictelor la Universitatea din Vigo din Spania – a început prin a privi înapoi la istoria umanității înainte de a privi stele.

„Această lucrare încearcă să ofere o estimare a prevalenței civilizațiilor extraterestre ostile printr-o extrapolare a probabilității ca noi, ca civilizație umană, să atacăm sau să invadăm o exoplanetă locuită”, a scris Caballero în studiu.

Pentru a ajunge la estimarea sa, Caballero a numărat mai întâi numărul de țări care au invadat alte țări între 1915 și 2022. El a descoperit că un total de 51 din cele 195 de națiuni ale lumii au lansat un fel de invazie în acea perioadă. (SUA s-a situat în fruntea listei, cu 14 invazii numărate în acel timp.) Apoi, el a ponderat probabilitatea fiecărei țări de a lansa o invazie pe baza procentului din cheltuielile militare globale ale țării respective. (Din nou, SUA s-au clasat pe primul loc cu 38% din cheltuielile militare globale.

Ar putea exista 4 civilizații ostile în galaxia noastră

Conform acestui model, șansele actuale ca oamenii să invadeze o altă planetă locuită sunt de 0,028%. Cu toate acestea, a scris Caballero, această probabilitate se referă la starea actuală a civilizației umane – iar oamenii nu sunt în prezent capabili de călătorii interstelare. Dacă ritmurile actuale de avansare tehnologică se mențin, atunci călătoriile interstelare nu ar fi posibile pentru încă 259 de ani, a calculat Caballero folosind scara Kardashev - un sistem care clasifică cât de avansată este o civilizație pe baza cheltuielilor sale de energie.

Presupunând că frecvența invaziilor umane continuă să scadă în acea perioadă în aceeași rată în care invaziile au scăzut în ultimii 50 de ani (o medie de minus 1,15% pe an, conform lucrării lui Caballero), atunci rasa umană are o probabilitate de 0,0014% de a invada o altă planetă atunci când potențial devenim o civilizație interstelară sau de tip 1, peste 259 de ani.

Caballero a concluzionat că mai puțin de una dintre civilizațiile de tip 1 - 0,22, mai exact - ar fi ostilă față de oamenii cu care intră în contact. Cu toate acestea, numărul vecinilor rău intenționați crește la 4,42 atunci când se ține cont de civilizații care, la fel ca oamenii moderni, nu sunt încă capabile să călătorească interstelar, a declarat Caballero pentru Vice News, conform LiveScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel