Data publicării:

Studenții din București, Revelion alături de Dem Rădulescu. Bulai: Petrecerile culturale erau anti regim

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Sociologul Alfred Bulai a rememorat o amintire despre modul în care tinerii organizau petrecerile de revelion în perioada comunistă.

În podcastul „Nod în Papură“ de la DC News, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre modul n care studenții organizau petrecerile de Revelion pe vremuri:

„Când eram student am mers la un Revelion al studenților. În cantinele studențești se organizau revelioane cu program artistic. Se plătea o sumă, dar era decorativă. Îmi aduc aminte că am fost în una din cantinele mari și a venit inclusiv Dem Rădulescu. Ca să îți dai seama de tipul de societate. El și alți actori de la ATF (n.r. Academia de Teatru și Film) făceau gratis chestia asta. În noaptea de Revelion făceau turul cantinelor studențești și aveau un moment de 10-15 minute și în 2-3 ore mergeau peste tot.

E o chestie drăguță, dar nu s-a mai făcut ulterior. Nu avea cine să suporte o parte din costuri, pentru că suma era decorativă. Ideea de a face Revelionul împreună nu e o chestie comunistă, mai ales că atunci petrecerile culturale erau foarte anti-regim. E o lume care s-a schimbat, nu poți să o schimbi la rândul tău, că nu poți să trăiești în nostalgie, dar cred că o societate merge înainte dacă încercăm să ne raportăm și la ceea ce a fost bine în trecutul nostru. Dacă suntem întotdeauna împotriva a ceea ce a fost, nu ajungem foarte departe“, a precizat, la DC News, Alfred Bulai.

Youtube video image

Artificii, Bucureşti vs Viena: Dădeau bani să facă spectacol. Primăria nu investea în afacerea asta

 

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre Revelion, artificii și petarde, în emisiunea „Nod în papură” de la DC News.

„Am fost de Revelion la Viena, cu autobuzul. Bineînțeles că în restaurant oamenii erau în pulovăraș, mâncau să plece acasă să se culce, în fine. Românii erau în costum de gală, rochii de firmă, chitiți să stea până la 3 dimineața, la 23 cred că i-a dat afară.

Noi am plecat să vedem spectacolul din piața primăriei de acolo unde, ce m-a surprins, exista un spațiu amenajat pentru entuziaștii artificiilor care, pe cheltuială proprie, sub supravegherea pompierilor, trăgeau artificii. Ăia dădeau bani să facă spectacol, primăria nu investea în afacerea asta. Doar acolo erau permise focurile de artificii”, a spus Val Vâlcu.

„Acum, în București de exemplu, se întâmplă același lucru. Oameni investesc o grămadă de bani, dau artificii de pe bloc, din curtea blocului, aruncă cu petarde, până și la o săptămână după bubuie petardele, cel puțin la mine în cartier. De ce ar da oamenii bani? Au un sentiment de putere când bubuie petarda aia? Să zicem că măcar la artificii vezi un joc de lumini”, a mai spus Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel