Stroe a greșit în scandalul Schengen. Romii, principala problemă, spune Hurezeanu
-Radu Stroe este ministrul de Interne, principalul răspunzător în JAI. Ori, el nu are încă relații cu miniștrii de Interne din celelealte state. Acest grup al miniștrilor de Interne este ca un mic club, se știu pe numele mic, se cunosc între ei, iar Radu Stroe nu a avut când să își stabilească aceste contacte. E nou numit, de doar două-trei luni. Dacă era Rus (Ioan Rus - n. red.) îi știa pe toți, era rodat în acest post. Acum, pe Radu Stroe ei îl descoperă spunând ceea ce a spus. El a tăiat o posibilă punte de reparație în această dispută. Un singur răspuns, al ministrului de Externe, ar fi fost de ajuns, dar Stroe a exagerat. În plus, nu te compari cu președintele Franței, Chirac, care și-a permis o astfel de replică în cazul unei țări mici, aflată la porțile Europei.
- De ce nu ne vrea Germania în Schengen?
- În Germania, în ultima săptămână, s-a vorbit insistent în toate mediile despre “pericolul migrației sărace din România și Bulgaria”. A fost o reuniune a Ligii Orașelor, care a lansat tema, iar de atunci nu încetează să se vorbească despre subiect. Mai multe ziare de centru dreapta au pus chiar punctul pe i, spunând că pericolul de care se tem este cel al romilor din sudul Europei. Și au dat ca exemplu orașul Berlin. În cel mai sărac cartier, unde sunt tot felul de persoane neintegrate de acolo, s-au stabilit în ultima vreme 10.000 de romi din România și Bulgaria. Ei nu lucrează, încasează ajutoare sociale, trimit copiii la școală, de fațadă, ca să primească subvenții. Dacă au 10 copii, mi se pare că sunt în jur de 150 de euro de copil, au luat 1.500 de euro și între timp ei fură sau cerșesc în Berlin. Subiectul a fost tocat la talk-show-uri. La o dezbatere care a avut între 10 și 15 milioane de telespectatori audiență, i s-a pus ministrului de Interne problema dacă nu cumva România și Bulgaria nu au intrat prea repede în UE. Ministrul a explicat că nu, a avut o poziție corectă, dar tot mai mulți își pun problema cum pot să mai țină în frâu imigrația, mai ales că de la 1 ianuarie 2014 poate veni oricine pe piața muncii. Să nu uităm că Germania este țara cu cel mai bun sistem de ajutoare sociale, pe care le alocă nediscriminatoriu oricui locuiește acolo. Și atunci este o preocupare pentru ei. Fiind alegeri în septembrie, mai multe forțe politice s-au activat în această chestiune, ceea ce silit guvernul să ceară această amânare.
- Este legat veto-ul și de MCV, de alte reproșuri, de statutul parlamentarilor?
- Probabil s-a creat o imagine, o stare de spirit în acel moment, la care se adaugă și această problemă a migrației sărace, a romilor. Dar nu este legat. Refuzul are la bază două probleme: imigranții, în general, și romii, în particular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News