Stresul în timpul sarcinii poate avea un impact negativ asupra copilului. Care este hormonul ce dă totul peste cap
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (freestocks)
Sursă foto: Unsplash (freestocks)
Sarcina poate fi o perioadă stresantă din viața unei femei, însă stresul suplimentar, venit din mediul înconjurător, poate afecta chiar și bebelușul. 

Să fii însărcinată este destul de greu și poate deveni stresant într-o anumită măsură, dar cu presiunea suplimentară a muncii, o economie instabilă și riscurile de Covid-19, poate părea copleșitor. Dacă este posibil, viitoarele mame ar trebui să încerce să facă un bilanț al stresului lor și să solicite ajutor pentru a reduce frecvența la care bebelușul lor este probabil să experimenteze emoții negative, potrivit unui nou studiu.

Studiul, publicat miercuri în jurnalul Infancy, a descoperit că bebelușii mamelor care au experimentat mai multe fluctuații ale stresului în timpul sarcinii au arătat mai multă frică, tristețe și suferință la vârsta de 3 luni decât cei ai mamelor care au fost mai puțin stresate. Femeile cu fluctuații mai mari au fost mai susceptibile să raporteze că bebelușii lor păreau adesea furioși, plângând sau agitați atunci când sunt lăsați într-un pătuț, când au suferit de oboseală sau s-au agățat de un părinte când a fost prezentați unui adult necunoscut, a rezumat studiul.

Cei mici pot fi afectați până la vârsta preșcolară

„Știm că sugarii care se confruntă cu stimularea cronică a sistemului de răspuns la stres (cortizol cronic crescut) sau „stres toxic”, fără tamponul unui adult grijuliu, au impact asupra dezvoltării timpurii a creierului, a sistemului imunitar și a epigeneticii”, a spus dr. Marian Earls, președinte al Consiliului Academiei Americane de Pediatrie pentru Dezvoltare Mentală și Emoțională Sanatoasa. Aceasta nu a fost implicata in studiu.

Cercetările asupra sugarilor mamelor cu depresie postpartum aruncă o lumină și asupra altor efecte potențiale. De exemplu, copiii mamelor deprimate au mai multe șanse de a avea niveluri mai ridicate ale hormonului stresului, cortizol, în perioada preșcolară „și aceste modificări ale nivelurilor sunt legate de anxietate, precauție socială și retragere”, transmite AAP privind depresia după naștere.   

Acești copii pot avea „scăderi ale autocontrolului, relații slabe cu colegii, probleme școlare și agresivitate”, precum și tulburări de atașament, probleme de comportament și depresie și alte tulburări de dispoziție, se arată în comunicat. Cu toate acestea, un studiu din 2019 a constatat că, dacă un copil are un adult îngrijitor care poate oferi o relație de îngrijire sigură și stabilă, multe adversități din copilărie pot fi modificate.

Clipe grele pentru Rafael Nadal. Soţia sa, internată de urgenţă în spital

Soția lui Rafael Nadal este însărcinată în 31 de săptămâni. Medicii o ţin sub observaţie pentru a evita orice posibile complicaţii, conform publicaţiei Diario de Mallorca.

Xisca Nadal ar putea fi operată în următoarele 24 de ore, întrucât se află într-un moment crucial al sarcinii, notează sursa citată. 

Rafael Nadal, afectat de un sindrom puțin cunoscut

O boală subtilă, cu cauze necunoscute, care nu dă simptome: este sindromul Müller-Weiss, cel care l-a oprit pe Rafael Nadal la turneul de la Roma şi care l-ar putea costa turneul său favorit, Roland Garros, programat să înceapă duminică, la Paris. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel