Stratfor: Miza strategică a atacului terorist de la Charlie Hebdo
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Agenția de analize geopolitice și prognoze Stratfor scrie că atacul terorist de la Charlie Hebdo are potențialul de a deteriora relațiile între statele europene și locuitorii lor musulmani. Interesul strategic al unor astfel de atacuri este fix acela de forța astfel de crize, dar și de a influența politica franceză și de a recruta jihadiști. Deși extremismul islamist este, în esență, un conflict intra-musulman, astfel de incidente angajează non-musulmani, exacerbând situația, mai scrie "CIA-ul din umbră".

Indiferent dacă atacul a fost înfăptuit de jihadiști "lupi singuratici" sau parte a unei entități jihadiste internaționale, astfel de incidente agravează tensiunile între țările vestice și lumea musulmană, scrie Stratfor.

Atac terorist Charlie Hebdo: Frații Kouachi, vânați de poliție - LiveText

"Acest lucru este cu atât mai important în Europa, unde statele se confruntă cu o ascensiune a naționalismului de extremă-dreapta, iar comunitățile islamice au exprimat nemulțumiri. Obiectivul jihadiștilor este acela de a determina statele să asuprească comunitățile musulmane pentru a-și continua narațiunea că Vestul este în război cu Islamul și musulmanii", scrie agenția de analize geopolitice.

În viziunea analiștilor Stratfor, dezbaterea intra-musulmană perpetuă oferă extremiștilor un amplu spațiu ideologic și geopolitic de exploatat.

"În final, este o încleștare intra-musulmană pentru putere și control, împachetată într-o dezbatere despre ce înseamnă a fi musulman în ziua de astăzi și care sunt barierele acțiunilor justificabile. Definirea acestor factori este un instrument care poate fi folosit pentru a căpăta putere; atacurile împotriva vestului și interesele lor (...) Problema subminează eforturile musulmanilor moderați și progresivi de a avansa noțiunea unei libertăți bazate pe ethosul islamic", scrie Stratfor.

Are prioritate LIBERTATEA presei sau simbolurile RELIGIOASE? Spune-ți părerea după tragedia din Franța

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel