Strategiile psihopatului înainte de divorț. Radu Leca: Te informează de față cu ai tăi copii că ai o problemă /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS
În cadrul participării sale în emisiunea „Ultrapsihologie" de pe DC News și DC News TV, psihologul Radu Leca a discutat despre strategiile pe care le adoptă un psihopat înainte de a se confrunta cu un divorț.

Divorțul este un moment dificil și tensionat în viața oricui, iar atunci când unul dintre parteneri este psihopat, procesul poate deveni și mai complicat.

Psihologul Radu Leca aduce în atenție diversele forme de abuz emoțional, verbal sau fizic, pe care psihopații le utilizează pentru a intimida și manipula partenerul în timpul procesului de divorț.

"Ești cea mai mare proastă. Tu fără mine nu exiști. Acesta este răspunsul agresiv al psihopatului. Tu te uiți la tine cum arăți? Furia intervine după ce încearcă toate variantele", explică psihologul, subliniind modul în care psihopatul folosește abuzul verbal pentru a distruge încrederea și stima de sine a partenerului.

O altă tactică manipulativă este aducerea problemelor în fața copiilor în cadrul unei ședințe de familie, unde psihopatul își denigrează partenerul, prezentându-l ca fiind bolnav sau incompetent. "Ședință de familie. Le spune copiilor: Mami are o problemă la cap, e bolnavă. De azi, toată lumea o ajută. Dacă spălai vasele, de azi nu mai ai dreptul. Vasele le spală un copil. Rufele, celălalt. O întreabă apoi dacă e mulțumită. Din acel moment i se rupe filmul, pentru că a picat într-un scenariu îngrozitor. A fost informată de față cu copiii ei că are o problemă", explică psihologul Leca, vorbind despre natura distructivă a acestor tactici.

Pe lângă abuzul emoțional, psihopatul poate recurge și la amenințări cu violență sau cu autovătămare pentru a manipula partenerul: "Ce spui? Divorțezi de mine? N-apuci să divorțezi. Diseară nu mă mai întorc acasă. Mă duc unde știu eu că am nevoie să merg. Nu ai nicio treabă cu mine, eu nu mai exist pentru tine. Dacă eu pățesc ceva, e din vina ta".

Psihopatul își construiește un scenariu în care el este victima, iar partenerul este responsabil pentru toate problemele și dificultățile întâmpinate. "Ei, organic, sunt sănătoși. Problema e la cap. E o vorbă românească: de la cap se împute. El va începe să te amenințe de la orice. Când vine vorba de autovătămare, el o să îți spună tot ce o să își facă el din vina ta. Dacă te gândești la cele mai groaznice metode de suicid, pe acelea o să ți le spună", a mai adăugat Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel