Strategia energetică a României. Dumitru Chisăliță (AEI), previziuni pentru iarna 2023-2024: Ne-am bazat pe noroc! / video
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a vorbit despre strategia energetică a României.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a fost invitatul lui Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business, la emisiunea „Totul despre Bani“, unde a vorbit despre strategia României pentru iarna 2023-2024 și elementele care ar putea influența aprovizionarea cu gaze în țara noastră:
„Oamenii au scăpat de problema facturilor la încălzire, însă timpul trece și vine iarăși iarna. Există cumva vreo strategie, vreun plan pentru a rezolva pe termen lung această problemă a energiei în România, sau doar o ducem de la o iarnă la alta?“, a întrebat Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business.
„Din păcate, nu avem absolut nicio strategie oficială care să fie aprobată, nu avem un fir roșu al unor activități. Sunt niște idei, sunt și niște potențiale proiecte, dar, din păcate, probabil și în iernile celelalte, singura speranță este să fie cald, să avem niște temperaturi mai ridicate. În același timp, să avem un consum cât mai scăzut. În iarna 2022-2023, principalele situații care ne-au salvat de la probleme au fost reducerea puternică a consumului - pe lângă cele mai mari prețuri în 2022, am avut și cea mai mare scădere a consumului în zona industrială din Europa, un aspect foarte grav asupra economiei românești, iar aceste lucruri sunt deja vizibile în ceea ce privește resursele financiare ale României - și norocul, ne-am bazat pe noroc și pe ideea că anumiți consumatori se închid și gazele și energia electrică pe care le consumau o să ne ajute să ne îndestulăm pe perioada rece.
Este o strategie păguboasă, atât pentru sectorul energetic, cât și pentru economie, dar în momentul de față nu văd altceva în documentele publice ale diverselor instituții“, a spus Dumitru Chisăliță.
Vom reuși să umplem rezervele pentru iarna 2023-2024?
„De unde vom găsi gaze să umplem rezervele anul acesta? Va fi o situație mai complicată decât în 2022?“, a insistat Mihai Ciobanu.
„În mod normal, situația ar trebui să fie mai simplă, plecând de la ipotezele care ar trebui să fie similare cu cele din 2022. Dacă se vor menține, nu ar trebui să întâmpinăm dificultăți.
Dacă vom avea niște modificări importante ale fluxurilor existente la nivel mondial, atunci oricând putem să trecem printr-un episod similar cu cel din iulie-august 2022.
Dacă aceste ipoteze se vor menține și se va menține și consumul redus de gaze și energie electrică, în special în zona industrială, și vom beneficia din nou de noroc, adică o iarnă prietenoasă, nu ar trebui să întâmpinăm probleme în iarna 2023-2024. Sigur, orice modificări ale acestor ipoteze vor complica lucrurile“, a mai spus Dumitru Chisăliță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News