Data actualizării:
Data publicării:

Strategia atacurilor la Klaus Iohannis. Cât de reală este nemulțumirea din diaspora

Autor: Ion Voicu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Klaus Iohannis nu este atacat direct, dar mai mulți consilieri ai săi au fost contestați în mediul online și de organizații din diaspora. Politologii au două explicații pentru această strategie.

Nu poate fi exclusă ipoteza ca ”postacii” din campania electorală să-și fi continuat activitatea. Klaus Iohannis ar fi, astfel, o potențială țintă. Atât pentru activiștii din partea stângă a spectrului politic, cât și pentru competitorii din Dreapta. Astfel, simpatizanți ai Monicăi Macovei, Elenei Udrea sau Traian Băsescu  ar încerca să-l vulnerabilizeze pe președinte, atacându-i consilierii. Altă variantă este că protestele online sunt folosite ca instrument de presiune de către taberele din PNL, nemulțumite de împărțirea ”sferelor de influență”.

Majoritatea oamenilor din diaspora, indiferentă

Pentru că a fost acreditată ideea că Iohannis a  câștigat cu ajutorul rețelelor sociale, Facebook este invocat în scopul legitimării sau delegitimării acțiunilor întreprinse de președinte. Cum, în afara numirilor de consilieri, Klaus Iohannis nu a mai apucat să facă gesturi importante, este normal ca atacurile să-i vizeze pe aceștia, crede politologul Alfred Bulai. ”Este greu de crezut că, în plină vacanță de Revelion, diaspora este foarte interesată de consilierii prezidențiali, spune Bulai. Că nu pot să își mănânce sarmalele de grija Cotrocenilor. De aceea, astfel de critici, care nu rezonează  cu preocupările publicului, se risipesc în gol. Totuși, Klaus Iohannis are o problemă, pe care adversarii de pe net sau din diaspora o vor exploata, în viitorul apropiat”.

Euforia Iohannis o să treacă în câteva luni

”O amenințare serioasă pentru actualul președinte este legată de speranțele celor care l-au votat. Un segment important al alegătorilor și-au dorit ca președintele să nu fie om politic. Sunt sătui de actuala clasă politică, au vrut să-i sancționeze pe politicieni, iar acum sunt supărați că Iohannis face gesturi de om politic. Apare, deci, o nemulțumire reală, nu inventată: cei care au votat anti-politicieni sunt debusolați. Este drept că ei nu reprezintă un procent semnificativ, la actualul nivel de încredere al lui Iohannis, dar în cazul lor nemulțumirea nu este inventată, ca în cazul așa-zisei  supărări din diaspora. Problema este că Iohannis este nevoit să facă gesturi de politician, trebui să îi numească pe unii din partidele care l-au sprijinit și pe care se bazează,  în viitor. Lumea este foarte atentă la ce face și ce spune Iohannis, fiindcă e la început și pentru că nu sunt alte știri. Gesturile prezidențiale sunt umflate de presa în căutare de subiecte. Asta are și avantaje, dar și dezavantaje pentru Iohannis. Această euforie se va stinge și vom putea evalua, abia atunci, prestația actorului politic. Până nu trece entuziasmul lunii de miere, atacurile, directe sau prin ricoșeu, la consilieri, sunt pierdere de vreme”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel