Data actualizării:
Data publicării:

Strasburg decide soarta cormoranilor. Propunerea a fost adoptată de Parlamentul European

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube A Shot Of Wildlife
Sursa Foto YouTube A Shot Of Wildlife

Decizia Parlamentului European se înscrie în cadrul măsurilor de sprijinire a fermelor piscicole. 

Alegeri prezidentiale 2024

Cormoranii sunt dușmani ai acvaculturii, așa că trebuie vânați. Acesta este un rezumat al propunerii adoptate de Parlamentul European, în contextul unui raport privind acvacultura durabilă tocmai aprobat la Strasbourg.

Sectorul acvaculturii este văzut ca o verigă fundamentală în garantarea securității alimentare și a aprovizionării cu pește și crustacee a europenilor. Uniunea Europeană este cel mai mare importator de pește din lume. Aproximativ 70% din alimentele acvatice consumate provin din țări non-UE, pentru un cost de aproximativ 21 de miliarde de euro.

Decalaj de pește

Prin raportul prezentat de deputatul spaniol Clara Aguilera, deputații europeni solicită Comisiei să reducă ”decalajul de pește” dintre peștele consumat și produs, stabilind obiective de creștere pentru acvacultură și stimulând sectorul și pentru a crea noi locuri de muncă, în special în regiunile de coastă şi zonele rurale.

În detrimentul acestui plan ambițios vor fi însă cormoranii, considerați responsabili pentru un impact economic negativ asupra acvaculturii.

Amenințare sau specie de protejat?

Deja în 2008 Strasbourg asistase la creșterea rapidă a numărului acestor păsări pe teritoriul UE, a căror populație totală în ultimii 25 de ani crescuse de 20 de ori, ajungând la 1,8 milioane de exemplare. 

Aceste cifre au transformat păsările dintr-o specie protejată într-o amenințare pentru stocurile de pești. Lacomi de anghilă, știucă și biban, cormoranii sunt capabili să se scufunde până la 3 metri adâncime și să mănânce un kilogram de pește în fiecare zi, potrivit Agrifood.

Aceștia sunt acum considerați adevărați ”dușmani” de către pescari, deoarece sunt responsabili pentru daune permanente atât aduse companiilor de acvacultură, cât și stocurilor de pește sălbatic.

Pentru a aborda acest lucru, raportul aprobat în plen la Strasbourg a propus includerea acestor păsări în Directiva Păsări sau în lista speciilor care pot fi vânate în conformitate cu legislația națională.

Citește și:

Daea și cormoranii: Au ajuns să mănânce mai mulți pești decât oamenii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că aşteaptă să fie pusă în aplicare, începând cu luna septembrie, legea care permite vânarea cormoranilor, despre care spune că au ajuns să mănânce ”mai mult peşte decât românii”.

”Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică”


"În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (...). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (...) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (...) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută", a spus Daea.

Situație ”alarmantă”


Ministrul a adăugat că, potrivit unor date comunicate zilele trecute de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept "alarmantă".

Acesta a precizat că efectivul de cormorani din România s-ar ridica la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel oficial, citează Agerpres. 

În acelaşi timp, Petre Daea consideră că perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei.

”Cormoranii mănâncă mai mult pește decât oamenii” spunea Petre Daea și-n 2019. Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii, efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni, asta atenționa Petre Daea și-n noiembrie, acum trei ani. 

După trei ani de semnale, situația nu a găsit rezolvare, ajungând, după cum spune ministrul, alarmantă. 

”Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 - 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat. Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale” avertiza ministrul încă de atunci. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel