Data actualizării:
Data publicării:

Stoltenberg: Zelenski, invitat la summitul NATO de la Madrid

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este invitat să ia parte la summitul liderilor Alianţei, ce va avea loc la sfârşitul lunii iunie la Madrid, transmite DPA.

(Zelenksy) este, desigur, binevenit să vină personal. Dacă acest lucru nu este posibil pentru el, atunci ni se va adresa prin videoconferinţă, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Liderii NATO sunt extrem de angajaţi să susţină Ucraina, a continuat Stoltenberg, şi să demonstreze această solidaritate nu doar în cuvinte, ci şi în fapte.

Zelenski s-a adresat deja celor 30 de şefi de stat şi de guvern din cadrul NATO prin intermediul unei legături video la ultimul summit din martie, de la Bruxelles, după invazia Rusiei în Ucraina.

Stoltenberg a anunţat, de asemenea, că se aşteaptă ca liderii NATO să decidă la reuniunea de la Madrid cu privire la un sprijin suplimentar pentru Ucraina, pentru a ajuta armata acestei ţări să treacă de la echipamente din epoca sovietică la arme moderne.

Jens Stoltenberg: Ucraina are nevoie de 'mai multe arme grele'

Ţările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului pentru a-l ajuta să lupte împotriva armatei ruse care avansează în estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

'Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele', a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

NATO a început să-şi 'intensifice' livrările de arme către Kiev, a adăugat el, subliniind că ucrainenii sunt 'absolut dependenţi de aceste livrări pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei'. Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre o posibilă accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană. Ucraina continuă să ceară Occidentului să livreze mai multe arme şi echipament militar perfecţionat pentru a face faţă invaziei ruse şi reproşează unor ţări europene că tergiversează luarea unor măsuri.

În ajunul summitului, premierul olandez, Mark Rutte, şi omoloaga sa daneză, Mette Frederiksen, i-au primit pe Jens Stoltenberg şi mai mulţi lideri europeni, printre care şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, a cărui ţară este vecină cu Ucraina.

'Nu am făcut suficient pentru a apăra Ucraina, pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui', a declarat premierul Morawiecki în cursul aceleiaşi conferinţe de presă. 'De aceea vă îndemn (...) să faceţi mult mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Au nevoie de acestea pentru a-şi apăra ţara', a spus el, considerând că ţările occidentale şi-ar pierde 'credibilitatea' dacă Ucraina ar fi în frântă de Rusia.

'Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO', a spus el, citat de France Presse și preluat de Agerpres. 

Rusia amenință Occidentul

Rusia amenință că Europa "va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul va livra rachete Ucrainei, scrie Daily Mail. Mesajul a fost lansat de Viacheslav Volodin, șeful Dumei de Stat, care a atacat după ce fostul ministru de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a spus că aliații occidentali ar putea trimite mai multe arme Kievului pentru a se apăra de invadatorii ruși. În plus, Sikorski a susținut că Vladimir Putin a încălcat Memorandumul de la Budapesta privind asigurările de securitate din 1994, care justifică livrarea occidentală de arme nucleare.

Sikorski a spus, pentru postul de televiziune ucrainean Espreso TV, că armele i-ar "oferi Ucrainei oportunitatea de a își apăra independența”, în contextul în care Ucraina a renunțat la toate armele sale nucleare de la căderea Uniunii Sovietice prin Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare.

Viacheslav Volodin s-a arătat revoltat și a comentat declarațiile lui Radoslaw Sikorski.

„Cu asemenea reprezentanți, europenii vor avea probleme mult mai serioase decât acelea pe care le-au avut în ultima vreme: refugiați, inflație record, criză energetică.”, a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel