Stoltenberg, reacție despre rachetele ruseşti care au intrat în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi s-au apropiat de România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie de la Cuma  Ersöz, Pexels
Fotografie de la Cuma Ersöz, Pexels
Prezenţa militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia şi în alte state din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţi pentru a susţine Ucraina, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles. 

Întrebat dacă vede incidentul de vineri în care rachete ruseşti au intrat în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi s-au apropiat de spaţiul aerian al României drept un avertisment din partea Rusiei şi dacă există vreo ameninţare pentru rutele de aprovizionare prin care ţările NATO livrează sprijin militar Ucrainei, Stoltenberg a spus că 'războaiele sunt periculoase' şi că de aceea este atât de important ca NATO să dea dovadă de vigilenţă pentru a preveni orice escaladare.

'Războaiele sunt periculoase şi pentru că incidentele şi accidentele se pot întâmpla. De aceea suntem atât de vigilenţi la NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina', a spus Stoltenberg în conferinţa de presă din preziua reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate.

El a spus că acesta este unul dintre motivele pentru care NATO şi-a mărit prezenţa militară în partea estică a Alianţei şi în regiunea Mării Negre încă din toamna lui 2021, înainte de invazia rusă din Ucraina, cu capabilităţi aeriene, navale şi terestre.

'Am făcut acest lucru în parte pentru a monitoriza, a proteja, a ne sigura că nu va fi escaladare dincolo de Ucraina şi pentru a putea gestiona incidente sau accidente care ar putea apărea când avem un război la scară întreagă în vecinătatea noastră în Ucraina', a explicat secretarul general al NATO.

'Dar bineînţeles că această prezenţă militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte ţări din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţii NATO pentru a susţine Ucraina. Şi asta face să fie şi mai importantă creşterea prezenţei noastre în partea estică a Alianţei. NATO nu este parte a conflictului dar susţinem Ucraina, dreptul Ucrainei la autoapărare, este un drept prevăzut în carta ONU şi avem dreptul să susţinem Ucraina', a mai spus Jens Stoltenberg, conform trimisului special al Agerpres, Florin Ştefan.

Vezi și - Șeful NATO, despre incidentele cu "baloanele spion" de deasupra SUA: Fac parte dintr-un tipar

Stoltenberg: NATO trebuie să-şi crească ţintele pentru stocuri de muniţie, consumate de războiul din Ucraina

NATO intenţionează să-şi crească ţintele pentru stocurile de muniţie, care sunt golite de războiul din Ucraina, a declarat luni presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate. 'Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie şi goleşte stocurile aliaţilor (...). Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare', a spus Stoltenberg.

El a spus că miniştrii apărării 'se vor concentra asupra unor moduri de a creşte capacitatea industriei noastre de apărare şi de a ne reface stocurile'. Potrivit lui Stoltenberg, 'rata actuală de consum al muniţiei este de multe ori mai mare decât actuala noastră rată de producţie', iar 'asta pune sub presiune industria noastră de apărare'.

'De exemplu, timpul de aşteptare pentru muniţie de calibru mare a crescut de la 12 la 28 de luni. Comenzile plasate astăzi vor fi livrate peste doi ani şi jumătate', a exemplificat el. Stoltenberg a menţionat printre ţările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie SUA, Franţa şi Norvegia.

'NATO tocmai a finalizat o evidenţă a stocurilor noastre de muniţii. Şi plănuim să creştem ţintele pentru stocurile de muniţii prin procesul de planificare defensivă al NATO', a spus Stoltenberg. 'Da, avem o problemă, da, este o provocare', a recunoscut secretarul general al Alianţei, subliniind totuşi că NATO a început să acţioneze, fie prin creşterea capacităţilor pe termen scurt, prin lucrul în weekend de exemplu, dar şi, pe termen mediu, prin investiţii în capacităţile de producţie. Subiectul va fi discutat marţi în cadrul unei reuniuni a grupului de susţinere pentru Ucraina condus de SUA, apoi de miniştrii apărării din statele Alianţei, a precizat Stoltenberg.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov va participa la cele două reuniuni şi le va vorbi aliaţilor despre nevoile forţelor ucrainene, a mai spus Stoltenberg. El a menţionat că va fi discutată şi furnizarea de avioane de luptă. 'Dar asta va lua timp şi priorităţile pe termen scurt sunt muniţia şi armele promise, carburantul şi piesele de schimb', a mai spus secretarul general al NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel