Stimulent financiar nou-născuți. Orașele mici dau lecții Clujului, cel mai scump loc de trăit pentru tineri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Natalitatea României a ajuns la cote alarmant de mici, însă autoritățile locale din Cluj-Napoca nu oferă stimulente financiare pentru nou-născuți, așa cum o fac orașe mult mai mici.

Populația României a îmbătrânit puternic de la ultimul recensământ din anul 2011. Ponderea populației de peste 65 de ani a crescut cu aproape jumătate de milion de persoane, la aproape 20% din total, conform datelor din Recensământul 2022.

Autoritățile locale din Cluj nu acordă stimulente financiare pentru nou-născuți chiar dacă orașul are resurse financiare însemnate față de alte orașe

București, Ploiești, dar și alte orașe mai mici și comune din țară acordă stimulentul financiar pentru nou-născuți în 2023.

Însă, surpriza vine din Cluj-Napoca, cel mai mare municipiu din România, după București, cu o populaţie de 286.598 locuitori, conform celui mai recent recensământ, dar care şi-a redus populaţia cu 37.978 de persoane.

Astfel, poate că se explică faptul că tot mai mulți tineri migrează spre localitățile învecinate, unde costul vieții este mai ieftin decât în Cluj. Exemplul cel mai elocvent este comuna Florești, cea mai mare din țară, cu aproximativ 100.000 de locuitori.

Chiar dacă Cluj-Napoca este oraș universitar, cu resurse și oportunități financiare însemnate, primăria orașului nu oferă un stimulent financiar în 2023 pentru nou-născuți.

Mai mult, în pofida faptului că este un municipiu magnet pentru mulți tineri din România care vin să studieze, să muncească sau să se distreze în orașul de pe Someș, decizia autorităților locale de a nu susține natalitatea în acest mod ridică un mare semn de întrebare. 

Comuna Cuza Vodă din județul Călărași, cu 4000 de locuitori, acordă stimulent financiar de 1000 RON pentru nou-născuți. Clujul?

Am sunat aleatoriu la primăriile mai multor comune din România să aflăm dacă acordă stimulente financiare pentru nou-născuți. 

De exemplu, în comuna Cuza Vodă din județul Călărași, cu o populație de aproximativ 4000 de locuitori, se oferă 1000 RON stimulent financiar, conform consultării Proiectelor de hotărâre ale Primăriei și Consiliului Local Cuza - Vodă, precum și a confirmării venite din partea Instituției.

Iată că o comună, precum Cuza Vodă din Călărași, cu bani mult mai puțini decât orașul de pe Someș, susține natalitatea chiar și prin acești bani aparent puțini! Clujul de ce omite să își susțină tinerii căsătoriți și, implicit, natalitatea orașului și a țării prin acest ajutor concret?

Cu siguranță, există mult mai multe comune și orașe mai mici din țară care acordă stimulente financiare pentru nou-născuți, însă marea întrebare este de ce autoritățile locale din Cluj nu elaborează un proiect de hotărâre în acest sens?

Alte orașe care acordă bani pentru nou-născuți

Primăria Ploieşti oferă, începând din luna februarie 2023, o sumă în valoare de 2.000 de lei pentru nou-născuţi. Un proiect întocmit în acest sens a fost aprobat recent de Consiliul Local.

De asemenea, Primăria Brașov acorda 1500 RON în 2018, Primăria Năvodari: 2000 RON în 2022, Primăria Dobroești, Ilfov: 1500 RON în 2022, Primăria Bacău: 1500 RON în 2021 etc., spre deosebire de Cluj care nu a acordat acești bani de susținere a natalității și a tinerilor căsătoriți nici în anii anteriori. De ce?

România va rămâne cu 15,5 milioane de locuitori până în anul 2050, în scădere cu 20% de la 19,2 milioane de persoane în 2020, pe fondul natalităţii scăzute şi al migraţiei externe, conform datelor Eurostat. În Cluj, populația va scădea cu 8%.

Prin urmare, este nevoie acută de măsuri concrete, de politici publice coerente din partea autorităților locale și naționale pentru sprijinirea viitorului României!

VEZI ȘI: De ce ar trebui ca românii să aibă copii. Ana Bulai: Nu se discută aproape deloc despre acest motiv / video

Sunt mulți oameni care nu mai vor să aibă copii.

Acest lucru ne va afecta când vom avea peste 60 de ani pentru că nu prea va mai avea cine să ne plătească pensiile. Despre acest subiect a vorbit, la DC News și DC News TV, sociologul Ana Bulai.

Nu este suficient acum să ne plătim dările la stat. Ideal ar fi să avem și copii astfel încât să aibă cine să ne plătească pensiile. 

„Nu este suficient să îți plătești dările la stat. Este foarte important să ai și copii care, la rândul lor, să preia povara bătrâneții tale pentru că tu, acum, ai povara actualilor bătrâni. Dar da, mai trebuie ca acești copii să și rămână pe teritoriul României. Dacă tu ai copii pentru „export”, valoarea ta în procesul de solidaritate rămâne doar pentru actualii bătrâni, nu și pentru bătrânețea ta. Această componentă nu mai este valorizată în România. Nu se discută aproape deloc”, a spus sociologul Ana Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel