Știința confirmă: câinii pot „mirosi” oamenii răi
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Şi câinii pot fi dezamăgiţi / Foto: Pexels, Blue Bird
Şi câinii pot fi dezamăgiţi / Foto: Pexels, Blue Bird
Un studiu recent arată că aceste animale pot analiza cât de demn de încredere este un om. Ca niște detectivi, câinii depistează imediat oamenii în care nu pot avea încredere și îi taxează pentru asta.

Loiali și afectuoși, câinii sunt adevărați companioni pentru oameni pe care sunt dispuși să-i urmeze în orice situație. Asta, cu o singură condiție: să aibă încredere în ei. Sunt unele dintre cele mai inteligente animale. Au simţuri ascuţite şi instinct precis nu doar când vine vorba de mâncare dar şi atunci când pericolul e în preajmă, chiar şi sub forma...unui om. Un studiu amănunţit a fost realizat de cercetătorul Akoko Takaoka de la Universitatea din Kyoto, Japonia. Takaoka și colegii lui voiau să afle dacă un câine mai are încredere într-o persoană care l-a mințit sau l-a dezamăgit. Pentru asta, cercetătorii au împărțit experimentul în trei etape. Scopul final: să afle dacă un câine își poate da seama dacă o persoană e de încredere sau nu. În cadrul experimentului, mai mulți stăpâni de câini au fost puși să le arate patrupedelor lor un recipient cu mâncare. Unele dintre recipiente erau pline, altele, goale. Desigur, fiecare câine s-a îndreptat spre recipientul indicat de stăpân. Însă ceva incredibil s-a întâmplat.

Câini pot simţi dezamăgirea şi trădarea

Câinii care au avut surpriza neplăcută să nu găsească mâncare în recipiente au devenit nervoși și stresați. Semn că s-au simţit trădaţi, asemenea oamenilor, că promisiunea care li s-a făcut nu a fost respectată. După mai multe încercări identice, câinii păcăliți nu au mai reacționat la gestul stăpânului lor. Practic, i-a ignorat în semn de protest. Toți cei 34 de câini care au participat la experiment au avut aceleași rezultate, potrivit revistei Animal Cognition. Câinii au fost capabili să-și folosească experiențele anterioare pentru a-și da seama că o persoană nu este demnă de încredere.

Recunosc oamenii răi şi periculoşi

În cadrul unui alt experiment, mai mulți stăpâni de animale au rugat niște oameni străini să îi ajute. De la caz la caz, aceștia din urmă au reacționat politicos sau agresiv. Ulterior, străinii le-au oferit recompense câinilor. Însă, spre surprinderea lor, câinii au refuzat mâncarea oferită de cei care s-au purtat urât sau nepoliticos cu stăpânii lor. Cu alte cuvinte, oamenii nepoliticoși și agresivi n-au reușit să câștige încrederea câinilor nici măcar cu gustări delicioase. Concluzia este susținută și de o cercetare publicată în revista Neuroscience and Biobehavioural Reviews. Potrivit acesteia, câinii îi evită pe cei care se poartă urât cu stăpânii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel