Data actualizării:
Data publicării:

Stenoza aortică - Ce este și cum se tratează. Dr. Lucian Dorobanțu: Intervenţia se realizează fără a opri inima

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Vidal Balielo Jr.)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Vidal Balielo Jr.)
Prof. Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, chirurg cu expertiză ȋn intervenţii de tip TAVI, a vorbit despre stenoza aortică și a explicat ce presupune implantarea valvulară aortică transcateter  

Intervenţia de tip TAVI presupune implantarea valvulară aortică transcateter. O intervenţie de tip hibrid-chirurgie cardiavasculară și cardiologie intervenţională-care oferă cea mai bună soluţie de tratament pentru stenoza aortică strânsă, puternic simptomatică, cu o bună adresabilitate pacienţilor seniori, cu boli asociate.

"Intervenţia se realizează fără tăierea sternului și fără a opri inima"

“În timp ce majoritatea pacienţilor cu stenoză aortică severă pot beneficia de intervenţia cardiacă pe cord deschis, pentru 30-50% dintre pacienţii care asociază și alte comorbidităţi (boli pulmonare, renale sau neoplazice), o intervenţie clasică ar fi grevată de riscurile asociate unei intervenţii invazive. Acești pacienţi pot beneficia astăzi de o alternativă sigură, ce ȋmbină progresul tehnicilor minim invazive din chirurgia inimii, cu tehnicile intervenţionale. Implantarea transcateter de valvă aortică expandabilă/TAVI are o bună adresabilitate pacienţilor seniori, care nu se califică pentru intervenţia clasică, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Intervenţia se realizează fără tăierea sternului și fără a opri inima. Este o procedură sigură, ce oferă rezultate spectaculoase și cea mai rapidă recuperare.” , a declarat Prof. Dr. Lucian Dorobanţu pentru Spectacola. 

"Un orizont de speranţă"

“Intervenţiile TAVI au adus un orizont de speranţă acestor cazuri, pacienţi seniori, cazuri complicate, cu patologie asociată. Vorbim despre intervenţii complexe, ce necesită expertiza și ultraspecializarea centrului ȋn acest tip de tehnici hibride, oferind abordare multidisciplinară: cardiologie intervenţională și chirurgie cardiacă. Acum 7-8 ani, singura modalitate de protezare a valvei consta în implantarea unei proteze valvulare pe cord deschis în cadrul intervenţiei chirurgicale clasice. Domeniul chirurgiei structurale a inimii este ȋn permanentă evoluţie, oferind an de an abordări terapeutice noi.” subliniază Prof. Dr. Lucian Dorobanţu.

Citește mai departe pe spectacola.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel