Steluța Cătăniciu - Klaus Iohannis, scrisoare deschisă. ”Acțiune ieftină de propagandă”
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 04 mai 2018, 16:30
WhatsApp
Steluța Cătăniciu, vicepreședinte ALDE, a adresat o scrisoare deschisă președintelui României, după ce Klaus Iohannis a sesizat CCR pe Legea 304/2004 din pachetul de legi ale justiției modificate. 

Iată declarația de presă a Steluței Cătăniciu, vicepreședintele ALDE (intertitlurile și îngroșările aparțin redacției):

”Domnule președinte Klaus Johannis,

Am urmărit cu atenție declarația dumneavoastră de presă prin care ați ținut să ne informați că ați decis să atacați la Curtea Constituțională cele trei legi ale justiției, iar astăzi tocmai ați dat curs acestui demers. Mi-am amintint cu această ocazie o declarație recentă a domniei voastre prin care ne-ați asigurat că sunteți conștient de pârghiile constituționale pe care le aveți în privința celor trei legi.

Intervențiile dumneavoastră mă determină să constat că strategia instituției prezidențiale cu privire la legile justiției are un singur scop: de a bloca finalizarea procedurii legislative și, deci, intrarea lor în vigoare. Cum altfel ar putea fi catalogat demersul dumneavoastră de a sesiza Curtea Constituțională cu obiecțiuni de neconstituționalitate în privința unor legi pentru care Curtea s-a pronunțat deja?

Chiar vă întreb, cum vă raportați dumneavoastră la acțiunea aceasta, domnule președinte, conștient fiind că obiecțiile de neconstituționalitate vor fi respinse ca inadmisibile, deoarece ați depășit termenele de sesizare prevăzute de lege, Curtea pronunțându-se în nenumărate cazuri în acest sens, lucru care nu poate să vă fie străin?

Demersul, un abuz de drept

Demersul dumneavoastră constituie un abuz de drept fiind cât se poate de conștient că procedați astfel doar pentru a bloca intrarea în vigoare a celor trei legi ale justiției. Pentru a nu exista dubii în acest sens, abuzul de drept domnule președinte, este definit de Codul Civil astfel: „niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei credințe".

”Acțiune ieftină, de propagandă”

Contrar acestor reglementări, demersul dumneavoastră este unul excesiv și nerezonabil, care aduce prejudicii nu doar unor instituții ale stalului, dar care-i privează pe cetățenii României de a avea legi care pot stopa abuzurile din justiție. Intervenția dumneavoastră, din păcate, reprezintă doar o acțiune ieftină de propagandă, care nu are alt scop decât de a vă mai scoate din când în când la rampă, în atenția publicului. În calitate de garant al respectării Constituției României, știți în mod cert că pentru a avea caracter legitim, realizarea drepturilor legale și constituționale trebuie să se exercite în acord cu prevederile art. 57 din Constituție, „cu bună-credință".

Altfel spus, în cazul sesizării dumneavoastră, numai exercitarea dreptului cu bună-credință, în interiorul termenelor instituite de legiuitor are caracter legitim și se bucură de protecția oferită de lege și de Constituție. Domnule președinte, nu vă pot credita cu prezumția de bună-credință deoarece ar însemna că sunteți un președinte neinformat, care nu cunoaște legile și Constituția țării. Când Curtea Constituțională se va pronunța, veți avea de răspuns la această întrebare simplă: ați fost de rea-credință sau ați fost dezinformat, în demersul dumneavoastră de a sesiza Curtea cu niște obiecții de neconstituționalitate inadmisibile?”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?