Statutul vaccinal al preşedintelui Macron, pus la îndoială de un medic din Franța. Ce sancțiune a primit medicul
Autor: Cristian Cîșleanu | Publicat pe: 19 sep 2023, 18:00
WhatsApp
Foto: Facebook Emmanuel Macron
Foto: Facebook Emmanuel Macron
Ce sancțiune a primit medicul din Franța după ce a consultat într-o bază de date statutul vaccinal al preşedintelui Emmanuel Macron.

Un medic francez a primit o suspendare de 15 zile din partea Camerei disciplinare a Ordinului Medicilor din regiunea Hauts-de-France (nord) pentru că a consultat într-o bază de date statutul vaccinal al preşedintelui Emmanuel Macron, conform Agerpres.

Michael Rochoy, medic generalist din Outreau (Pas-de-Calais), a fost sancţionat pentru "încălcarea obligaţiilor sale deontologice", conform deciziei camerei disciplinare.

El a consultat informaţiile cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 a preşedintelui francez în două rânduri, în iulie şi apoi în august 2021, fapte pentru care va fi suspendat din funcţie în perioada 1 noiembrie - 15 noiembrie.

Militant provaccinare şi pentru portul măştii sanitare în perioada crizei COVID-19, Michael Rochoy susţine că a descoperit în timpul unei consultaţii că poate accesa dosarul vaccinal al unuia dintre pacienţi fără a introduce numărul de securitate socială, şi apoi a testat accesul folosind numele şi data naşterii preşedintelui Emmanuel Macron.

În dosarul medical al preşedintelui, medicul a observat o discrepanţă între data vaccinării menţionată şi cea făcută publică de către preşedinţie - "eroare" pe care a semnalat-o Palatului Elysée, pentru că este "de natură să-l discrediteze pe preşedinte şi vaccinarea", după cum a explicat medicul Rochoy pentru AFP.

"Am consultat aceste informaţii, deşi nu ar fi trebuit să o fac, dar nu am spus nimănui", a precizat el.

Până la urmă el a făcut publice informaţiile în cadrul unui interviu acordat site-ului de informaţii medicale Egora, material publicat în decembrie 2021, după o primă convocare în faţa Ordinului Medicilor. El nu a contestat decizia camerei disciplinare care a subliniat că aceste date sunt apărate de secretul medical.

Medicul a comentat însă că vaccinarea preşedintelui Macron a fost relatată pe larg de presă şi consideră că este vorba despre "non-revelarea unor informaţii administrative non-secrete".

Michael Rochoy a anunţat că nu va face apel la decizia camerei disciplinare. "Nu vreau să prelungesc chestiunea asta timp de un an şi jumătate", şi-a motivat el decizia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?