Data actualizării:
Data publicării:

"Statului îi este frică". Măsura care afectează un milion de salariați. Hossu atrage atenția că "nu este normal să fie făcut vinovat angajatul": Voi lua punctaj zero!

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa, a atras atenția asupra unui subiect sensibil care vizează un milion de angajați.

Alegeri prezidentiale 2024

"În Legea 127 este prevăzut, spre deosebire de legea actuală, că lucrătorul este responsabil pentru datorat şi plătit. În legea actuală, se prevede numai datorat - înseamnă că, la veniturile mele salariale, pentru contribuţia de CAS pe care o plătesc, aia este datorat, dar nu că o plătesc eu, pentru că stoparea la sursă, conform unei hotărâri guvernamentale, este făcut de angajator. Dar eu, lucrător, în raport cu angajatorul, nu ştiu dacă el a stopat cât trebuie. Era o prevedere, înainte, dar au eliminat-o, că anual fiecare angajator trebuie să îi dea lucrătorului situaţia cu veniturile salariale şi contribuţia de asigurări sociale care a fost stopată și vărsată către bugetul de stat.

Practic, datorat şi plătit înseamnă că, dacă angajatorul meu nu varsă la bugetul statului contribuţia de asigurări sociale, eu, pe lunile respective, voi lua punctaj zero, ceea ce este anormal.

"Statului îi este frică de asta"

Noi le-am propus guvernanților două posibilităţi. Ori ne transferă integral nouă, lucrătorilor, obligaţia, cum plătim taxele locale - mă duc şi îmi plătesc periodic -, ori ar trebui să oblige lucrătorii să meargă să îşi plătească contribuţia de asigurări sociale. Statului îi este frică de asta. Dar, în momentul respectiv, nu este normal, pentru o chestiune pe care lucrătorul nu o poate controla, să îl facă culpabil.

Ideea că această acţiune de stopare la sursă nevărsată va deveni penală a fost contrazisă de CCR. Nu au decât guvernanţii, pentru că ei prin lege au stabilit acest lucru, să se judece şi să se rezolve problema cu angajatorii respectivi, nu să o paseze către salariaţi. Tendinţa asta de a scoate din obligaţiile statului obligaţiile lui şi a le pasă către altcineva este cea mai periculoasă şi cea mai antisocială", a explicat Bogdan Hossu, la DCNews TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel