STATUL român, obligat să plătească DESPĂGUBIRI unui RECIDIVIST. Cum s-a ajuns aici
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Un recidivist care a dat în judecată statul român a câștigat în instanță. 

Ciprian G., un băcăuan cu multiple condamnări pentru furt și infracţiuni la regimul silvic, a dat în judecată statul român și a solicitat daune morale de 142.000 de lei pentru 142 de zile de detenție pe care le-a executat dintr-o eroare judiciară, după prescrierea condamnării. 

Bărbatul a arătat, în motivarea cererii, că a fost privat de libertate după ce a intervenit prescripţia executării pedepsei pentru 142 zile. Ciprian G. a fost arestat pe 15.11.2016 și eliberat pe 05.04.2017. 

Pentru ca eroarea să fie constatată, judecătorilor le-au trebuit cinci luni. În acest timp, contestaţia formulată de Ciprian G. s-a plimbat între instanţele din Bacău şi Iaşi. După această perioadă, Judecătoria Bacău a admis contestaţia şi a dispus punerea în libertate a individului. 

În primă instanță, Tribunalul Bacău a dat câștig de cauză bărbatului și a apreciat că statul român trebuie să plătească pentru privarea ilegală de libertate.

„În mod evident, reclamantul a avut de suferit pe plan familial, fiind smuls din sânul familiei, neputându-se bucura de copiii săi o lungă perioadă de timp, aceştia fiind lipsiţi de creşterea şi educaţia pe care le-ar fi putut-o da tatăl lor. Mai mult, pe lângă faptul că reclamantul a fost pus în imposibilitate de a-şi îndeplini obligaţiile parentale, cei patru copii au crescut în lumina stigmatului pus tatălui lor de puşcăriaş, astfel că nu se poate nega o marginalizare a acestora în societate. Consecinţele pe termen lung nu pot fi nici acestea negate în ceea ce priveşte educaţia copiilor, aceştia fiind lipsiţi de îndrumări necesare şi specifice vârstei lor”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Bacău, potrivit Adevărul.

Statul român a fost obligat să achite recidivistului suma de 15.000 de lei daune morale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel