Statul român a câştigat DEFINITIV procesul cu fraţii Micula de la ICSID
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
 Gabriel-Aurelian Panaitescu / Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Gabriel-Aurelian Panaitescu / Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
România a câştigat procesul de la ICSID cu fraţii Micula. 

”Victorie finală pentru statul român în faţa pretenţiilor de 9 miliarde de lei ale lui Ioan şi Viorel Micula”, a anunţat consorţiul de avocaţi care au reprezentat România la ICSID.

Decizia ICSID, pe 4 ianuarie

Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a decis pe 4 ianuarie să respingă cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 martie 2020 prin care un tribunal arbitral internaţional a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan şi Viorel Micula şi de mai multe societăţi române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA („Reclamanţii”).

”Decizia comitetului de anulare închide final procedurile arbitrale iniţiate de Reclamanţi în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. 

Reclamanţii au susţinut că România şi-a încălcat obligaţiile internaţionale, nereuşind să aplice legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală. "România s-a angajat în eforturi serioase şi vizibile pentru a îşi aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul. A arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor şi o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă.”. La rândul său, prin decizia din 4 ianuarie 2022, Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susţinerilor Reclamanţilor, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură şi s-a referit la toate susţinerile formulate de Reclamanţi în arbitraj”, a informat Casa de Avocatură, conform Adevărul.

România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorţiu format din firmele de avocatură ”Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi ”LALIVE” din Geneva, Elveţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel