Statul polonez, dat în judecată de Discovery
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Discovery va da în judecată Polonia după adoptarea unei legi controversate privind mass-media. Legea ar încălca un tratat bilateral de investiţii cu SUA. 

Grupul media Discovery a acuzat Polonia că a încălcat un tratat internațional prin adoptarea unei noi legislații pe care compania americană o echivalează cu un „asalt” asupra libertății presei și un atac direct asupra afacerilor sale.

Într-o declarație, Discovery spune că a notificat guvernul polonez despre intenția sa de a-l acționa în instanță, în temeiul unui tratat bilateral de investiții din 1994.

"Legea este cel mai recent atac asupra media independente și a libertății presei și vizează direct Discovery TVN, principalul grup de radiodifuziune independent și furnizor de știri din țară, precum și una dintre cele mai mari investiții americane în Polonia", a spus compania, citată de Antena3.ro.

Proiectul de lege va consolida interdicția existentă pentru companiile media care operează în afara Europei de a controla furnizorii media polonezi. Propunerea a trecut miercuri de camera inferioară a parlamentului polonez cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri și va avansa acum la Senat.

Legea, al cărei proiect a fost deja criticat de Washington, ar putea obliga în special grupul american Discovery să vândă cea mai mare parte a acţiunilor sale la reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de guvernul conservator de la Varşovia.

Potrivit partidului Lege şi Justiţie (PiS), această lege este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra companiilor de radiodifuziune din Polonia.

Proteste de amploare


Marţi seară au avut loc proteste în toată Polonia împotriva acestei legi care ar interzice companiilor non-europene să deţină peste 49% dintr-o instituţie poloneză de presă.

Un dezacord cu privire la această lege a fost unul din motivele deciziei prim-ministrului Mateusz Morawiecki de a-l revoca pe vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul partidului Acordul, unul dintre cele trei partide din coaliţia de guvernământ.

La scurt timp, Gowin a anunţat că partidul său părăseşte coaliţia de guvernământ. Retragerea din coaliţie nu înseamnă că guvernul cade automat, deoarece este nevoie de un vot formal de neîncredere în parlament.

Voturile de miercuri din parlament au arătat că guvernul are o nouă majoritate extrem de instabilă. Potrivit observatorilor, aceste rezultate indică că PiS va trebui să negocieze cu deputaţi din alte partide, în special cu extrema dreaptă, înainte de fiecare vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel