Statul pierde din întârzierea listării acţiunilor Romtelecom. Miza: “comisioanele” de 80 de milioane de euro
Oficialii Ministerului Comunicaţiilor au anunţat cu mare pompă listarea la bursă a acţiunilor pe care statul le mai deţine la Romtelecom. Cu toate acestea, povestea listării acţiunilor este cu mult mai veche şi ascunde orgolii, comisioane şi subevaluări ale acţiunilor.
Discuţia asupra acţiunilor pe care statul le are la Romtelecom a început printr-o propunere către grupul OTE, care deţine şi în acest moment 54,01% din companie, dar negocierile au eşuat. Oficial, ele nu s-a ajuns la o înțelegere din cauza crizei economice, dar la mijoc au stat comisioanele cerute de partea română prin oficialii de la Minister, ne-a relatat o sursă din anturajul celor care au participat la discuţii.
Partea statului din acţiunile Romtelecom a fost evaluată la 700-800 de milioane de euro. Însă cei care au intermediat negocierile cereau o sumă derizorie, mult sub preţul real. În schimb, comisionul era unul exorbitant , de aproape 40 la sută. În tranzacţie se punea problema ca Romtelelcom să transfere acţiunile celor de la OTE prin vânzare directă. După realizarea operaţiuni,i urma ca statul român să mai primească aproximativ 200 de milioane de euro, iar “comisionul” pentru intermediarii afacerii se cifra în jurul sumei de 80 de milioane de euro.
După o jumătate de an, în care s-a aşteptat răspunsul oficialilor OTE cu privire la interesul lor pentru pachetul de 45,99% pe care statul român îl mai deţine la Romtelecom, în sfârşit, grecii şi-au exprimat opţiunea: nu vor cumpăra momentan aceste titluri.Înţelegerea a căzut pentru că, deşi OTE putea să achiziţioneze acţiunile la un preț convenabil, riscurile pe care le presupunea administrarea întregii companii erau destul de mari.
Eşecul negocierii comisioanelor a ridicat problema listării la bursă
După negocierile eşuate cu OTE, s-a trecut la o altă rundă de negocieri, şi acestea păguboase pentru statul român. S-a negociat cu Cosmote o fuziune prin care să fie scoase la licitaţie acţiunile pe care Ministerul Comunicaţiilor le mai are la Romtelecom. Toată această afacere, însă, ducea statul român într-o poziţie destul de inconfortabilă. Ca şi acţionar minoritar, asociat cu o altă companie, procentul deținut nu mai avea mare valoare. Marele beneficiar ar fi fost compania elenă, iar marele perdant, statul român.
Negocierile au făcut statul să piardă 8 luni în procesul de listare
Importanţa comisioanelor pentru intermediari a făcut ca problema de bază a companiei, listarea la bursă, să devină una secundară. Negocierile cu companiile care puteau prelua acţiunile la Romtelecom au durat foarte mult şi astfel s-au pierdut 8 luni, inutil, pentru că procesul de listare putea începe mult mai devreme. Acest proces durează şi aşa 12 luni, iar cu cele 8 adăugate de negocieri ajungem la aproape 2 ani pierduţi. În actualul context factorul timp se dovedește esențial pentru suma pe care ar fi putut-o obține statul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News