Data publicării:
Un stat din America va reincrimina posesia de droguri
La doar trei ani după ce a devenit primul stat american ce a dezincriminat toate drogurile, Oregon va incrimina, din nou, posesia de cantităţi mici de stupefiante începând din septembrie, transmite miercuri AFP.
Tina Kotek, guvernatorul democrat al acestui statului Oregon, din vestul SUA, a promulgat luni legea care, de la 1 septembrie, va considera ca fiind infracțiune posesia de droguri tari (fentanil, heroină, cocaină, ecstasy ş.a.). Infracțiunea este pasibilă de o pedeapsă de până la 6 luni de închisoare.
Prin urmare, Legea va pune capăt dezincriminării votate prin referendum şi aplicate de la începutul anului 2021, prin care pentru posesia de cantităţi mici de droguri se amenda cu doar de 100 de dolari, în timp ce vânzarea şi producţia rămâneau pasibile de urmăriri penale.
Reforma, prima de acest tip în SUA, a făcut multă gălăgie la vremea sa. Ideea era de a îi considera pe consumatorii de droguri ca bolnavi mai degrabă decât ca delincvenţi. Legea se inspira din Portugalia, unde dezincriminarea este în vigoare de peste 2 decenii.
Dar aplicarea legii a coincis în statul Oregon cu criza sanitară cauzată de fentanil în toată ţara. Între anii 2019-2022, în Oregon cazurile de morți prin supradoză au crescut de trei ori, în principal din cauza acestui opiod ucigaş, de până la 50 de ori mai puternic decât heroina. Totodată, Oregon a întârziat foarte mult crearea serviciilor de sănătate necesare celor care consumă droguri, fapt care a făcut ca acest consum să devină extrem de vizibil pe străzi.
Astfel, s-a schimbat percepția publică în Oregon, un stat liberal, iar critcii dezincriminării i-au proclamat eşecul, în timp ce mulţi profesionişti au zis că prevederile sanitare ale legii nu au fost cu adevărat puse în practică.
Într-un comunicat transmis marţi, Drug Policy Alliance, una din principalele organizaţii care militaseră pentru dezincriminare, a spus că este un 'pas înapoi nefast'.
Noua lege adoptată în acest stat america menționează că poliţia va continua să privilegieze alternativele la urmăririle penale, atunci când va fi posibil, şi mizează pe o creştere a colaborării între forţele de ordine şi serviciile de sănătate. Textul acoperă 'un ansamblu de măsuri ce favorizează tratamentul în primul rând, echilibrând în acelaşi timp nevoia de responsabilitate', a zis guvernatorul Tina Kotek în scrisoarea în care anunţa promulgarea legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News