Data publicării:
Statul a fost învins de bolnavii de cancer
Curtea de Apel București obligă Ministerul Sănătății și CNAS să ofere gratuit medicamente noi către șapte bolnavi de cancer.
Șapte pacienți bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente și medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autoritățile nu au actualizat-o.
În decizia instanței sunt enumerate și medicamentele ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuție personală) celor șapte pacienți: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori).
Citește și: Românii bolnavi de hepatită, condamnați la moarte
Deși decizia nu este definitivă, ea este executorie.
Unul dintre reclamanți este Alexandru Groper, care de doi ani suferă de cancer de piele și a epuizat toate variantele de tratament disponibile.
Singura lui șansă este un medicament nou, care însă nu se găsește pe lista tratamentelor compensate și gratuite.
Medicamentele noi ar fi trebuit să intre pe lista de gratuități la 1 aprilie, însă actualizarea listei a fost amânată pentru luna octombrie.
Citește și: Lista medicamentelor compensate urmează să fie mărită
Alianța Pacienților Cronici a anunțat că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu întârzierea actualizării listei cu medicamente compensate pentru bolnavii de cancer.
Pe lista de medicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului, însă Ministerul Sănătății a aprobat introducerea doar a 17 molecule noi, pentru pacienții cu boli rare, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News