Statuia lui Eminescu a fost dezvelită în Piața București din Nur-Sultan, capitala Kazahstanului / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură Facebook
Sursă foto: Captură Facebook
Un bust al poetului Mihai Eminescu a fost inaugurat, săptămâna trecută, în Piața București din orașul Nur-Sultan, capitala Kazahstanului. 

La evenimentul care a avut loc vineri, 10 septembrie 2021, au participat Aktot Raimkulova, ministrul Culturii și Sportului al Republicii Kazahstan, Mădălina Lupu, ambasadoarea României în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, dar și alți iubitori de cultură.

„Nu există nicio altă țară din regiunea Asiei Centrale, cu excepția Kazahstanului, unde să existe un bust al marelui poet național român. Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu în capitala Kazahstanului este un bun prilej ca popoarele noastre să se cunoască mai bine, iar relațiile diplomatice să atingă un nou nivel”, a declarat Mădălina Lupu, ambasadoarea României în Kazahstan.

Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu în capitala Kazahstanului a fost posibilă după ce, anul trecut, autoritățile din București au semnat un memorandum de cooperare culturală cu autoritățile din Nur-Sultan. Amintim tot anul trecut, Ministerul Culturii al României a mai anunțat că o partea a operei lui Mihai Eminescu va fi tradusă în limba kazahă, urmând să fie publicată în Kazahstan, transmite Infoprut.

Klaus Iohannis, la Sibiu la dezvelirea statuii lui Samuel von Brukenthal: Un omagiu adus prețioasei sale moșteniri

Klaus Iohannis a dezvelit, sâmbătă, statuia Baronului Brukenthal din centrul Sibiului. „Fie ca moștenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspirație și energie”, a spus președintele.

Președintele a apreciat contribuția celor care au făcut posibilă așezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în fața muzeului care-i poartă și îi duce mai departe numele.

„Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului. Să fim, așadar, recunoscători pentru eforturile și sacrificiile, opțiunile și proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert universal al civilizațiilor”, a spus președintele.

Iohannis a vorbit apoi despre comunitatea sibiană, spunând că s-a fondat pe căutarea libertății și s-a întărit prin credință: „Ea a crescut pe seama meșteșugurilor și a negoțului, pentru a-și găsi împlinirea prin dezvoltarea civică, ce a fructificat cunoașterea și înțelegerea lumii și a societății. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală și spiritul de toleranță al locuitorilor acestor meleaguri. Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forțelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului și a perspectivelor sale. În cel mai amplu spațiu public al comunității, între locurile spiritualității și instituțiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii și europenității noastre: palatul, muzeul, colecția și biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanțe stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor”, potrivit Mediafax (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel