Data publicării:
Update. IGSU confirmă că stația GPL din Crevedia funcționa clandestin. Patronul a pierdut autorizația în vara anului 2020/ Pe hârtie, stația era închisă
Mai multe informații pe surse arată că stația GPL care a explodat în Crevedia nu mai avea autorizație ISU de trei ani de zile.
UPDATE:
General maior Benone Gabriel Duduc, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că staţia pentru distribuţia GPL din Crevedia a primit trei amenzi în 2020, în valoare totală de 50.000 de lei, iar Adunarea Generală a Acţionarilor a emis la momentul respectiv o hotărâre privind închiderea punctului de lucru respectiv.
El a prezentat istoricul controalelor realizate la compania respectivă, evidenţiind faptul că nu au fost respectate măsurile de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu în anul 2011 şi că a fost utilizată o pompă neomologată.
'Obiectivul a fost autorizat de către instituţia noastră, de către ISU Dâmboviţa, în octombrie 2011, ca instalaţie de tip skid pentru distribuţia de GPL la autovehicule, cu o capacitate de 4.000 de litri. În 30.07.2020, în urma sesizări, se efectuează un control inopinat la acest obiectiv şi se constată că nu se respectă măsurile de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu în anul 2011, respectiv acea instalaţie de tip monobloc a fost mutată pe amplasament şi nu se mai respectau distanţele de siguranţă care au stat la baza emiterii de securitate la incendiu.
În consecinţă, ISU constată pierderea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu şi totodată constată utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea GPL-ului dintr-o cisternă în cealaltă şi aplică şi sancţiunea contravenţională de 10.000 de lei, în data de 30.07', a declarat, duminică, Benone Gabriel Duduc.
Totodată, după ce a constatat pierderea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu, ISU a notificat Instituţia prefectului, Oficiul Registrului Comerţului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţia Mediului şi Primăria Crevedia.
Reprezentantul IGSU menţionează că 28 septembrie s-a efectuat un nou control inopinat şi s-a constatat că 'obiectivul funcţionează' în continuare.
'Se constată, ca faptă contravenţională, funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu şi se aplică sancţiunea contravenţională de 30.000 de lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor neomologat în care se transvaza GPL şi se mai aplică o sancţiune de 10.000 de lei. Deci 40.000 de lei - sancţiune în 28.09. În 30.09, societatea emite o hotărâre a adunării generale a acţionarilor, prin care închide punctul de lucru de la Crevedia. (...) Se notifică Oficiul Registrului Comerţului. În 12.09, Oficiul Registrului Comerţului emite certificat constatator prin care ia act de hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor, în 12.10. Şi în 13.10, notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru a fost închis şi anexează hotărârea AGA şi certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului', a spus el.
Pe de altă parte, întrebat de ce nu s-a descoperit că firma funcţiona clandestin, Benone Gabriel Duduc a declarat că IGSU nu are rol de autorizare a altor activităţi decât cele de distribuţie a GPL în autovehicule.
'Vizavi de funcţionarea lui sub altă formă, alte activităţi decât cele de distribuţie a GPL în autovehicule nu se mai substituie rolului nostru de autorizare', a spus el.
Știre inițială
Stația GPL unde au avut loc exploziile soldate cu zeci de victime aparține firmei Vlagas SRL, deținută majoritar de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal.
Stația ar fi funcționat fără autorizație de securitate de incendiu, retrasă încă din luna iulie a anului 2020, potrivit postului Antena 3-CNN. Mai mult decât atât, stația ar fi fost închisă încă din luna octombrie a anului 2020.
Pe lista autorizațiilor lipsă s-ar mai număra și cele de la ISCIR și CNCIR, relatează sursa citată. Mai mult decât atât, de doi ani încoace, stația GPL nu mai avea autorizație de mediu.
Doldurea, primarul din Caracal: Îmi voi sprijini băiatul. Să nu mai spună lumea de beizadele pentru că nu este așa
„Fiul meu nu este asociat cu niciun Cristi Borcea. N-a fost niciodată asociat cu el. Are un asociat pe nume Cosmin Stângă. Sunt doi tineri care lucrează pe cont propriu de 15-20 de ani. Eu sunt ieșit din această afacere cu gazul de vreo cinci-șase ani. Acolo nu era depozit cum tot aud la televizor. Sunt aberații. Era locul în care mașinile se parcau. Mașinile trebuiau să plece dimineața la distribuție. Așa se face la orice firmă. Poate că totul a pornit de la o mașină care a sosit în curte, i s-o fi rupt vreo supapă, s-a umplut de fum și a fost incendiu. De aici, probabil, a izbucnit dezastrul”, a declarat Ion Doldurea, primarul din Caracal, pentru DC News.
„Nu erau cisterne îngropate. Sunt cisterne obișnuite, care merg pe stradă. Nu se pune problema de altceva. Cisterne care transportă gaz. Nu era niciun depozit, nu era nimic. A fost un din ăsta de distribuție, dar nu mai funcționa de câțiva ani. Acum era punctul în care opreau șoferii să doarmă, mai opreau mașinile pentru a nu sta în stradă. Când soseau, parcau acolo și plecau după ce făceau distribuția. Nu era un depozit. Era ca un loc de parcare”, ne-a mai spus edilul.
„Îmi voi sprijini băiatul pentru că este un copil extraordinar care muncește de 20 de ani în această branșă. Ce a realizat a realizat prin munca lui, niciodată altcumva. Muncă cinstită și corectă. Să nu mai spună lumea de beizadele pentru că nu este așa. Eu sunt primar de doi ani și ceva. Nu am beneficii de pe urma GPL. Am lucrat în această branșă până acum cinci ani”.
Acum asta s-a întâmplat. Este o tragedie. Sunt lucruri care se întâmplă care fac parte din viață. Normal că îmi pare rău de orice om rănit. Ce am zis despre pompieri am zis-o din cauza emoțiilor și nu aveam toate informațiile. Erau informațiile la cald”, a mai spus primarul din Caracal.
Bilanțul victimelor
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a realizat, duminică dimineața, bilanțul victimelor din urma exploziilor de la Crevedia.
„În total au fost 58 de victime, a existat și un deces. Dintre acestea, la spitale, în momentul acesta, sunt 54. După cum știți, în prima fază au fost afectate 8 persoane civile. Ca urmare a deflagrațiilor ulterioare (n.r. au mai fost rănite) încă 50, iar în total sunt 58. Majoritatea celor răniți în faza a doua sunt pompieri și jandarmi - 43 de victime”, a declarat ministrul Sănătății la Antena 3-CNN.
„Echipa Ministerului Sănătății a asigurat transferurile și asistența medicală care a fost acordată la spitalele de urgență de pe raza Capitalei. Pacienții se regăsesc în spital, în momentul de față. Patru pacienți sunt transferați - doi în Belgia și doi la Milano. Am vorbit și cu directorul acestei instituții din Milano, care așteaptă în orele următoare doi dintre pacienții români, un civil și un pompier. Dacă în cursul amiezii se va constata că mai sunt și alți pacienți cu nevoie de transfer, acest lucru va fi făcut în Germania, care a pus la dispoziție 13 locuri. Toate victimele care au arsuri extinse și au o șansă să fie îngrijite mai bine vor primi, în cursul zilei de astăzi, această îngrijire”, a continuat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News