Fără precedent: Statele Unite ar putea trimite Ucrainei arme confiscate din Iran
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Oficialii americani iau în considerare trimiterea unui depozit de arme confiscate pentru a ajuta Kievul în lupta sa împotriva Rusiei.

Armata americană ia în considerare trimiterea a mii de arme confiscate și mai mult de un milion de cartușe de muniție, cândva destinate luptătorilor susținuți de Iran în Yemen, un pas fără precedent care ar ajuta Kievul să lupte împotriva forțelor ruse, au declarat oficiali americani și europeni, potrivit Wall Street Journal.

Armele au fost confiscate în ultimele luni de către contrabandişti în largul coastei Yemenului. Cantitatea acestor arme este unsa destul de consistentă: peste 5.000 de puști de asalt, 1,6 milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic și un număr mic de rachete antitanc.

Totuși, transferul armelor iraniene în Ucraina ar implica obstacole de natură juridică: confiscările au fost de fapt efectuate pe baza unui mandat al Națiunilor Unite care impune Statelor Unite și aliaților săi să distrugă armele. 

Ziarul amintește cum Statele Unite și aliații săi se luptă să țină pasul cu consumul enorm de muniție și armament de către forțele ucrainene, după cum a recunoscut secretarul NATO, Jens Stoltenberg.

SUA are o ”ingeniozitate remarcabilă” în a ajuta Ucraina

Potrivit The Jerusalem Post, la o conferință de presă susținută marți, un reporter l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, despre această propunere.

”Nu voi vorbi despre această propunere specifică, dar ceea ce voi spune este că am demonstrat ceea ce aș numi o ingeniozitate remarcabilă în găsirea unor modalități de a sprijini partenerii noștri ucraineni”, a răspuns Ned Price.

”Am făcut asta când vine vorba de asistență în materie de securitate. Am făcut asta prin propriile noastre stocuri. Am jucat rolul de broker și intermediar între țări din întreaga lume care ar putea avea provizii de care au nevoie partenerii noștri ucraineni. Așa că vom continua să ne gândim în mod creativ la modul în care putem folosi ceea ce avem, cum putem folosi ceea ce au țările din întreaga lume, cum putem ajunge în Ucraina de ceea ce au cel mai mult nevoie partenerii noștri ucraineni”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel