Data publicării:

Statele UE vor avea obligaţia să raporteze Comisiei Europene nivelul lunar de stocuri de cereale, ulei și de semințe ale acestor produse

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine din interiorul sediului Comisiei Europene din Bruxelles, Belgia.
Imagine din interiorul sediului Comisiei Europene din Bruxelles, Belgia.

Măsurile de piață se iau pentru a stabiliza piețele agricole, pentru a preveni escaladarea crizelor pieței, pentru a stimula cererea și pentru a ajuta sectoarele agricole ale UE să se adapteze mai bine la schimbările pieței.

Pe baza ulimelor evenimente petrecute la nivel mondial, Comisia Europeana a decis adoptarea unor măsuri excepționale in domeniul agricol pentru a preveni o potențială criză alimentară sau difiultați și dezechilibre în acest domeniu.

Măsurile excepționale sunt utilizate atunci când apare o criză sau o amenințare de criză și este nevoie de un răspuns punctual pentru a preveni o scădere bruscă a prețurilor și/sau pentru a atenua consecințele acesteia.

Potrivit Regulamentului Comisiei Europene, adoptarea de măsuri excepționale va permite acesteia  să ia rapid măsuri proporționale atunci când se constată:

 

Astfel într-un comunicat CE se anunță că la nicelul Uniunii Europene, Comisia va intesifica monitorizarea principalelor pieţe agricole afectate de război.

Statele membre vor avea obligaţia să notifice Comisiei nivelul lor lunar de stocuri de cereale, seminţe oleaginoase, orez şi seminţe certificate ale acestor produse, care sunt deţinute de producători, angrosişti şi operatori relevanţi, potrivit 

Comisia Europeană a lansat şi un tablou de indicatori specifici care prezintă statistici detaliate şi actualizate privind preţurile, producţia şi comerţul cu grâu pentru morărit, porumb, orz, rapiţă, ulei de floarea-soarelui şi boabe de soia la nivelul UE şi la nivel mondial. El oferă operatorilor de pe piaţă o imagine exactă şi actualizată a disponibilităţii mărfurilor esenţiale din sfera alimentelor şi a hranei pentru animale.

 

 

Citește și...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de sprijin financiar sporit printr-o măsură excepțională

Comisia Europeană a propus o măsură excepţională finanţată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru a permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică fermierilor şi întreprinderilor agroalimentare afectate de creşteri semnificative ale costurilor de producţie, informează un comunicat al Executivului comunitar. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel